Mainos

Assange Suomeen turvaan? Tätä mieltä on ulkoministeriö

Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki on ehdottanut, että Wikileaksin perustaja Julian Assange pitäisi ottaa Suomeen turvaan, koska Ruotsista Assange todennäköisesti passitettaisiin Yhdysvaltoihin viranomaisten kuultavaksi. Patomäen ehdotuksesta kertoo Ilta-Sanomat.

Ulkoministeriön oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta, pitäisikö Assange ottaa Suomeen?

– Assangen luovuttamista koskeva kysymys ei sinänsä liity Suomeen, joten Suomessa ei ole pidetty tarpeellisena muodostaa kantaa tähän kysymykseen.

Jos Suomi ottaisi sellaisen kannan, että Assange Suomeen pitäisi ottaa, tulisiko Suomen ja Ruotsin suhteisiin särö?

– Koska tiedossani ei ole, että Suomen viranomaiset tällaista kysymystä pohtisivat, niin en lähde spekuloimaan sillä, että mitä tällainen vaihtoehto merkitsisi.

Miten ulkoministeriö näkee Assange-tapauksen? Onko kyse ajojahdista vai jostain muusta?

– Tähänkään meillä ei ole kantaa. Meidän yleisänä toivomuksena on, että luovuttamista koskevaan asiaan löytyy ratkaisu, mutta koska muulla tavalla asia ei koske Suomea, niiin ei ole tarvetta ottaa kysymykseen kantaa.

Ecuador on antanut Assangelle turvapaikan. Maa perustelee turvapaikkaa sillä, että Assangen ihmisoikeuksia saatetaan loukata, jos hänet luovutetaan Ruotsiin. Miten uskotte tilanteen ratkeavan?

– Sitä on vaikea arvioida, mutta luotan siihen, että sovinnollista ratkaisua pyritään kaikin tavoin etsimään.

Assange oleilee Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa. Ruotsi haluaa kuulustella Assangea, koska kaksi ruotsalaisnaista on tehnyt poliisille rikosilmoituksen, toinen sukupuolisesta pahoinpitelystä, toinen väitetystä raiskauksesta. Syytteitä ei ole nostettu.

Assange itse väittää epäilyjä ajojahdiksi, jonka tarkoituksena on saada hänet ensin Ruotsiin ja sitten Yhdysvaltoihin luovutettavaksi.Yhdysvallat epäilee Assangea valtiosalaisuuksien paljastamisesta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja