Mainos

Asikkalaan biodiesellaitos 2007

Hämeen Biodiesel Oy:n tuottama polttoaine on tarkoitus aluksi käyttää pääosin talojen lämmitykseen.

Päijät-Hämeeseen suunnitellaan suurehkoa biodiesellaitosta. Tuotannon on määrä käynnistyä Asikkalassa jo ensi vuonna, ja tavoitteena on kymmenen miljoonaa litraa öljyä vuodessa.

Hämeen Biodiesel Oy on varautunut noin kahden miljoonan euron investointiin. Yhtiön kymmenkunta osakasta ovat pääosin päijäthämäläisiä viljelijöitä.

Laitos tarvitsee raaka-ainetarpeensa tyydyttämiseen 15 000 hehtaarin öljykasvialan eli noin 15 prosenttia Suomen nykyisistä rypsipelloista. Yhtiö ryhtyy tekemään rypsin ja rapsin viljelysopimuksia ensi talvena.

Mahdollisena lisäraaka-aineena harkitaan ravintoloista ja teollisuudesta syntyviä paistorasvoja ja -öljyjä. Biodiesel on tarkoitus käyttää aluksi pääosin lämmitykseen. Tuotanto riittäisi noin 4000 omakotitalon lämmittämiseen.

Tuotettava polttoaine käy yhtiön tämänpäiväisen tiedotteen mukaan myös sellaisiin moottoreihin, joiden valmistaja sallii biodieselin käytön.

Laitoksesta syntyy sivutuotteena huomattava määrä valkuaisrehua kotieläintiloille. Se on nykyisin suurelta osin tuontitavaraa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.