Asiantuntijat: Kiinan armeijan liiketoimintaa mahdotonta lakkauttaa

Asiantuntijat suhtautuivat epäilevästi presidentti Jiang Zeminin eilen antamaan määräykseen, jonka mukaan Kiinan armeijan on luovuttava jättiläismäisestä liiketoiminnastaan. Heidän mukaansa kestää vuosia ennen kuin Kiina pystyy kehittämään järjestelmän, jossa armeijan toiminta rahoitetaan keskitetysti budjetista.

Maan kaikkien suurten sanomalehtien etusivut kertoivat määräyksestä lopettaa armeijan harjoittama liiketoiminta, mutta asiantuntijat olivat epäilevällä kannalla.
-Uskon, että kyse on Jiangin varoituslaukauksesta, Pekingissä toimiva länsimainen sotilasasiantuntija sanoi.

Presidentti varoitti armeijaa joidenkin sen yritysten laittomasta toiminnasta. Nämä yritykset ovat käyttäneet hyväkseen suhteellisen laajaa vapauttaan siviilivalvonnasta ja harjoittaneet vuosia muun muassa tuottoisaa autojen ja savukkeiden salakuljetusta.

Sotilasasiantuntija korosti, että presidentin määräystä olisi mahdotonta panna toimeen, sillä Kiinassa ei vuosiin tule olemaan täysin toimivaa budjettia, jolla 3,2 miljoonan miehen vahvuisen armeijan tarpeista huolehdittaisiin. Hänen mukaansa Jiangin määräys merkitsee sitä, että armeija joutuu lopettamaan liiketoimintansa, jos se ei paranna tapojaan. Tällä hetkellä kuitenkin määräyksen noudattaminen on mahdotonta.

Kiinan kansanarmeija nostaa merkittäviä tuloja yli 20 000 yrityksestä. Niiden liiketoiminta ulottuu liikenteestä ja kiinteistöbisneksestä hiilikaivoksiin, hotelleihin, ravintoloihin, yökerhoihin ja jopa satelliittien laukaisemiseen. Arvioiden mukaan tämän pienoistalouden tulot ylittävät selvästi virallisen sotilasbudjetin, joka on lähes 53 miljardia markkaa. On myös epävarmaa, pystyykö hallituksen pitämään kuria armeijalle, jolla on paljon poliittista vaikutusvaltaa.

Armeija on voinut harjoittaa liiketoimintaa 80-luvun puolivälistä lähtien paikatakseen tulonvajauksia ja nostaakseen henkilökunnan elintasoa.

Lue myös:

    Uusimmat