Mainos

Asiantuntijan yllättävä neuvo: Siitepölyallergikot ulos!

Suurin osa lievästi allergisista ihmisistä saattaisi ajan mittaan voida paremmin, jos ei jää oireidensa vuoksi neljän seinän sisälle.

Professori Tari Haahtela kehottaa ihmisiä nimenomaan hakeutumaan ulos luontoon, vaikka vähän niiskuttaisivatkin.

— Enemmistö lievistä siitepölyallergioista ei missään nimessä vaadi sitä, että ihminen välttelee liikkumista paikoissa, joissa siitepölyä esiintyy. Ei ehkä kannata tuulettaa vuodevaatteita ulkona ja suodattimista voi olla apua huoneilman kannalta, mutta sisälle ei pidä jäädä.

Siitepölyallergikko hyötyy siedätyksestä

Suurin osa siitepölystä kärsivistä ihmisistä varmasti saisi oireilleen sairausdiagnoosin, mutta Haahtelan mukaan sen perään kannattaa lisätä perään suuri "mutta".

— On erotettava toisistaan lievä oireilu ja vakavat tapaukset, jotka voivat johtaa työkyvyttömyyteen. Nämä pitää pyrkiä tunnistamaan ja hoitamaan tehokkaasti. Vakavien tapausten hoitoonkin siedätys on tehokkainta.Useimmat lääkkeet, kuten histamiinit ja kortisonit, tehoavat vain oireisiin, eivät allergiaan sinänsä, toteaa Haahtela.

Haahtela jää kesällä eläkkeelle HYKS:n Iho- ja allergiasairaalan ylilääkärin virasta, mutta jatkaa tutkijana. Haahtela on muun muassa johtanut uuden kansallisen allergiaohjelman laatinutta työryhmää ja tutkinut allergiaa myös Venäjän Karjalassa.

— Erilaisten allergioiden ennaltaehkäisyssä paras tapa on olla lähempänä luontoa. Jos elimistö ei joudu koskaan tekemisiin tietynlaisten mikrobien kanssa, se erehtyy luulemaan niitä vaarallisiksi ja tulee oireita. Siitepölyhän ei ole ihmiselle sinänsä vaarallista tai vieras aine, mutta vuosikymmenten aikana olemme ruvenneet herkistymään sillekin. Vähemmän asfalttia kaupunkeihin, toteaa Haahtela.

Katso professori Tari Haahtelan haastattelu: (Huomenta Suomi 25.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.