Mainos

Kasvata siitepölytön puutarha!

Maailmankuulussa Chelsean puutarhanäyttelyssä Lontoossa kerrotaan tällä viikolla, kuinka voi rakentaa itselleen siitepölyttömän puutarhan. Sinne ei saa valita ainakaan saniaisia eikä muodikasta laventelia.

Miljoonat ja miljoonat ihmiset ympäri maapalloa kärsivät siitepölystä, jota vastaan on vaikea taistella, kun sitä on kaikkialla. Omaan lähiympäristöön ei kuitenkaan kannata istuttaa allergisoivia kasveja.

– Laventelit, liljat, saniaiset, ohdakkeet ja koristeheinät, ei niitä omaan puutarhaan, listaa Cambridgen puutarhuri Simon Wallis englantilaisten allergikkojen ei-listaa.

Wallis neuvoo tekemään yksinkertaisen "harjaustestin", joka pätee Suomessakin. Eli mitä enemmän kasvista jää siitepölyä käteen, sitä ei-toivotumpi kasvi on allergikon puutarhaan.

– Jos välttämättä haluaa nauttia kukista, hanki myös mehiläisiä, jotka pölyttävät, Wallis neuvoo.

Esimerkiksi Britanniassa allergikkojen määrä kasvaa koko ajan, mutta syitä tähän ei vielä tiedetä.

– Ihmiset suihkuttavat puhdistusaineita ympäriinsä ja ovat kauhuissaan, jos joku syö lattialle tipahtanutta ruokaa. Pieni likaisuus ei ole paha asia, tohtori Tim Wreghitt Royal College of Pathology -järjestöstä sanoo.

Tätä mieltä ovat myös suomalaiset asiantuntijat. Seurantatutkimus osoitti, että allergia on lisääntyy edelleen Suomessa, mutta ei esimerkiksi Venäjällä.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.