Asiantuntija: Valvojana mielummin kotimainen kuin ulkomainen "isoveli"

Asiantuntijoiden mukaan yksityisyyttä on vaikea tavoittaa verkossa.

MTV3:n Seitsemän uutisissa vieraillut F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää surullisena, että sukupolvemme suurin keksintö on valjastettu kansalaisten valvontaan.

– Internet on tuonut tehokkaamman tavan vakoilla kansalaisia kuin mitä koskaan on voitu kuvitellakaan, Hyppönen sanoi.

Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaisten harjoittama nettiurkinta on Hyppösen mukaan ollut asiaan perehtyneiden tiedossa, mutta asiasta vuodetut paperit ovat harvinaisia.

Hyppönen huomauttaa, että keskustelun valvonnasta ei pitäisi kytkeytyä siihen, onko tehnyt jotain rikollista vai ei.

– Valvonta on väärin, varsinkin kun se tulee ulkomaiselta taholta. Jos täytyy olla isoveli, joka meitä valvoo, niin mielummin varmaan kotimainen isoveli eikä ulkomainen isoveli.

Hänen mukaansa nyt paljastuneelta valvonnalta voi yrittää suojautua välttämällä amerikkalaisia verkkopalveluita tai salaamalla verkkoliikennettä, jos siihen taidot riittävät.

Viestintävirasto pyytää selvitystä

Yhdysvalloissa paljastunut nettiurkinta koskee ennen kaikkea kuluttajapalveluja tarjoavia yrityksiä kuten Googlea. Viestintävirasto aikookin pyytää Suomessa toimivilta teleyhtiöiltä selvitystä siitä, miten ne ovat turvanneet yksityisyydensuojan. Selvityspyyntö koskee jopa sataa yritystä, muttei esimerkiksi Googlen Haminan tehdasta.

Tietojen luovuttaminen Suomesta verkkovakoilutarkoitukseen on lainvastaista, muistuttavat viranomaiset. Viestintäviraston mahdollisuudet puuttua asiaan ovat selvästi rajallisemmat, jos suomalainen käyttää ulkomailla toimivan yrityksen palveluja.

– Kyseessä on enemmän tai vähemmän tietosuojalain valinta. Yhdysvalloissa sovelletaan heidän sääntelyään, sanoo turvallisuussääntelyn päällikkö Jarkko Saarimäki Viestintävirastosta.

Nyt tikun nokkaan ovat nousseet etenkin yhdysvaltalaiset yritykset.

– Ajattelu ei voi mennä niin, että haetaan näille korvaava palvelu muualta ja ajatellaan, että se olisi turvallinen, Koivunen huomauttaa.

Terrorismista ei parane vitsailla

Tietoturva heikkenee olennaisesti, kun lähdetään Suomen rajojen ulkopuolelle, arvioi tietohallintojohtaja Jussi-Pekka Pispa Tampereen teknillisestä yliopistosta. Hänen mukaansa seuranta alkaa jo Ruotsissa, jossa viranomaisilla on oikeus valvoa maansa tietoliikennettä.

Pispa kannustaa varovaisuuteen paitsi työasioissa myös vapaa-ajalla. Terrorismista ei kannata vitsailla, koska puolihuolimaton vitsi jää elämään internetissä.

– Asiaan voi törmätä, jos matkustaa Yhdysvaltoihin. Siellä saatetaan ottaa jonosta sivuun ja kysellä näitä asioita. Tai sitten voi käydä niin, ettei koko viisumia saa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio huomauttaa, että ihmiset rakentavat sosiaalisia suhteita myös tietoverkoissa. Hänestä kysymys tietovuotojen merkityksestä tavalliselle ihmiselle on vähättelevä.

– On tehty sukupolvien ajan työtä sen eteen, että ihmisillä on suhteessa valtioon ja muihin henkilöihin tietty oikeuspiiri, joka on koskematon. Siihen voidaan kajota vain, kun se on demokraattisessa yhteiskunnassa tarpeellista.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat