Asiantuntija: Vaalijulisteita saatetaan tarvita vielä tänä kesänä

Politiikan asiantuntija ja päätoimittaja Jussi Lähde ennustaa hallitusneuvotteluista erittäin vaikeita.

- Se, että tällä hallituspohjalla on nyt päätetty lähteä eteenpäin, ei vielä tarkoita sitä, että Suomelle saadaan hallitus. Me elämme niin vakavassa poliittisessa tilanteessa, että vasta tulevat viikot näyttävät, mitä tapahtuu.

Lähde pitää uusia vaaleja jopa todennäköisinä, mikäli hallitusta ei saada kasaan toukokuun aikana.

- Ehdokkaana olleiden ihmisten ei kannata vanhoja vaalijulisteita vielä kantaa kovin pitkälle sinne ullakon perälle. Niitä saatetaan vielä tarvita tänä kesänä.

Lähteen mukaan muut hallituspohjat eivät olisi enää tässä vaiheessa edes mahdollisia.

- Jos ei tälle pohjalle rakennu, niin ei ole oikeastaan nähtävissä mitään muuta pohjaa, mille enää tässä vaiheessa yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallitusta voisi rakentaa.

Lähteen mielestä Sipilä teki viisaan päätöksen rajatessaan hallituspuolueet kolmeen.

- Hallituksen keskeiset toimijat voivat johtaa toimintaa koko ajan silmästä silmään katsellen.

Huoliiko kukaan valtiovarainministerin salkkua?

Lähde uskoo, että valtiovarainministerin salkku ei tule käymään kovin hyvin kaupaksi.

- Mielestäni tässä on aivan väärin lähdetty siitä, että olisi joku automaatio siihen, että toiseksi suurin puolue saa tai joutuu ottamaan valtiovarainministerin salkun. Luulen, että se on melkoinen mustapekka näissä neuvotteluissa. En usko, että sen paremmin kokoomuksessa kuin perussuomalaisissakaan on ensisijaista hinkua valtiovarainministerin tehtäviin. Sekä Soinille että Stubbille ulkoministerin tehtävä on henkilökohtaisesti huomattavasti miellyttävämpi ja se on myös poliittisesti huomattavasti kevyempi salkku kannettavaksi, jos ajatellaan seuraavia vaaleja, Lähde analysoi.


Lue myös:

    Uusimmat