Asiantuntija: Surface-tabletit julkistanut Microsoft haluaa välttää Nokian kohtalon

Microsoftin tablet-laite avaa uuden sivun it-alan suuryhtiöiden kilpailussa.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan Surface on tyypillinen tablet, jonka menestys riippuu lopulta käyttöjärjestelmän menestyksestä.

– Microsoftin täytyy nyt onnistua luomaan samanlainen konsepti kuin Applella. Muuten sille voi käydä samalla tavalla kuin Nokialle ja markkinat menevät alta.

Laitteen ominaisuuksista Järvinen nostaa esille elokuville hyvin soveltuvan 16:9-kuvasuhteen ja laajennusliitännät.

Hän pitää hyvänä ratkaisuna myös suojakantta, joka toimii näppäimistönä.

– Monet iPad-käyttäjätkin ostavat langattomia näppäimistöjä, joten tämä on fiksusti mietitty valmiiksi.

Järvinen huomauttaa, että laitteesta ei kuitenkaan ole vielä täysin kattavia tietoja esimerkiksi akun keston osalta.

"Nokian energia menee nyt selviytymiseen"

Järvinen pitää loogisena kehityskulkuna, että seuraavaksi Microsoft tuo markkinoille oman puhelimensa, jos Nokian vetoapu ei riitä.

Entä missä on Nokian tablet-kone?

– En usko, että Nokialla on ollut tablet-konetta kehitteillä. Tällä hetkellä kaikki sen energia menee selviytymiseen, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisten kannalta on huolestuttavaa, että isot markkinat ja linjaukset ovat muutaman ison amerikkalaisyhtiön hallussa.

– Google, Apple ja Microsoft päättävät tekniikasta, standardeista ja jakelusta pilvipalveluissa ja sähköisessä julkaisutoiminnassa.

Järvinen toteaa, että aikaisemmin Suomessa kuviteltiin fyysisten jakelukustannusten poistumisen tuovan säästöjä.

Nyt murheena ovat sovelluskauppojen osuudet.

– Jos kaikki haluavat 30 prosenttia, se on suomalaisten kannalta huono juttu.

Microsoft iski pöytään kaksi Surfacea.

Laitteissa ei ole mitään kovin vallankumouksellista. Sen sijaan niistä saa aikaiseksi listan eroavaisuuksia ja vielä hämärän peitossa olevia yksityiskohtia. Miten sovellukset toimivat eri laitteilla, jää nähtäväksi.

Jos Microsoft halusi tuoda tablet-kisaan oman vaihtoehdon, olisiko sen pitänyt olla kuluttajan kannalta yksi messiaaninen Surface?

Kuten Apple on aina tehnyt. Vai onko?

Tablet-rintamalla Applen viimeisin laite esiteltiin lähinnä siinä hengessä, että "parhaasta tuli yhä parempi". Innovaatiot oli suollettu viimeisimpään tehokannettavaan.

Entä Applen luotettavat ja helpot ohjelmistot?

Sovelluskaupasta voi lukea yhden tähden arvioita ohjelmista, jotka eivät ole toimineet sujuvasti vanhalla laitteella – ostaa ne on kyllä voinut.

iOS-käyttöjärjestelmän uusi versio sisältää yhtiön omat, upeat kartat. Niitä voi täysillä pyörittää nykyisestä laitetarjonnasta vain viimeisin iPhone ja kaksi viimeisintä iPadiä.

Tervetuloa Microsoft, kilpailu tekee hyvää.

Ja iPadin romuluisiin näppäimistökoteloihin verrattuna Surfacen litteä näppäimistö näyttää kuin kankaalta, jota on pakko hipaista.

Se on tänä päivänä jo hyvä alku.

Lue myös:

    Uusimmat