Mainos

Asiantuntija: Suomi tarvitsee lisää Angry Birds -insinöörejä

Nokian ilmoitus strategian muutoksesta synnytti jokin aika sitten vilkkaan keskustelun tietotekniikka-alan tulevaisuudesta Suomessa. Moni säikähti työpaikkojen menetystä ja alan koulutuksen katoamista.

Huoli on kuitenkin turha: Jo noin 70 prosenttia alalta valmistuneista työllistyy ihan toisaalle. ICT-ammattilaisia vetävät Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan muun muassa teollisuus, palvelut, kauppa ja kuntien ja valtion tehtävät.

Myös omat keksinnöt, joita voi myydä netissä, ovat lisääntyneet, kertoo informaatioteknologian professori Pekka Neittaanmäki.

– Angry Birds -peli on hyvä esimerkki sisällöntuotannosta, joka on päässyt maailmanmarkkinoille. Toisaalta mobiilipalveluita pystyy tekemään kuka tahansa, jolla on 500 euron työvälineet. Tarvitaan vain mikro, idea ja osaamista, ja tuotteen voi lähettää verkossa myytäväksi. Meilläkin yksi opiskelija tienasi parin viikon työllä 200 000 euroa. Bisnesmallit ovat siis uusiutuneet aivan täysin. Netissä voidaan myydä omia ideoita ilman välikäsiä ja bisnesenkeleitä.

Suomessa on tällä hetkellä hieman yli 180 000 ICT-alan työpaikkaa. 2000-luvun aikana uusia työpaikkoja on syntynyt noin 10 000. Samaan aikaan alalle on valmistunut 70 000 uutta ammattilaista.

Luovuus korostuukin teknisten ammattilaisten työllistymisessä yhä enemmän.

– Esimerkkinä toimii Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä mobiilipuhelimissa. Me pystyimme tekemään vähän yli viikossa järjestelmään pelit, koska se on paljon tehokkaampi kuin ennen. Tekninen osaaminen on siis helpottumassa, ja luovuuspuoli tulee paremmin esille.

Lapset tietokoneen äärelle!

Koulutusta pitäisi Pekka Neittaanmäen mukaan kehittää tulevaisuudessa vastaamaan paremmin uusiin vaatimuksiin.

– Suurin tutkinnon suorittaneiden ryhmä, 43 % valmistuneista, on suorittanut alemman ammatillisen tutkinnon, ja vain viidesosa on yliopistotutkinnon suorittaneita. Työttömyys kohdistuu nimenomaan ammatillisen koulutuksen saaneisiin. Koulutus pitäisi Suomessa suunnitella uudelleen niin, että yliopistokoulutuksen määrä kaksinkertaistuisi nykyisestä.

Neittaanmäki uskoo, että tietotekniikka on tulevaisuuden ala. Hän patistaakin nuoria koululaisia tietokoneen ääreen.

– Vanhemmat syyllistävät lapsia monesti siitä, että he käyttävät paljon aikaa tietokoneen äärellä. Jos se ei mene ihan äärimmilleen eikä liikunta kärsi, minusta tietokoneen sujuva käyttö se on sellainen taito, joka pitää oppia nuorena. Mikään muu ala ei tarjoa maailmanlaajuisia markkinoita kuin tämä ala – ja suoraan kotoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.