Asiantuntija paljastaa: Tällainen kaupunki Bryssel oikeasti on

Brysselissä 15 vuotta asunut dosentti Jan-Peter Paul kertoo, millainen paikka EU:n pääkaupunki on.

Dosentti Jan-Peter Paul asui virkamiesvuosinaan Brysselissä 15 vuotta. Kansainvälisessä kaupungissa ihmiset on hajautettu eri puolille etnisen taustansa perusteella.

– Brysselissä on omat kaupunginosansa kantaväestölle, pohjois-afrikkalaisille, Saharan eteläpuolelta tulleille sekä virkamiehille ja lobbaajille, Paul kertoo.

Alueet ovat täysin omaleimaisia.

– Kun menee mustaan kaupunginosaan, tuntuu kuin astuisi Afrikkaan. Arabialueilla taas voi kuvitella saapuneensa Istanbuliin tai Bagdadiin.

– Joihinkin etnisiin kaupunginosiin rakennetaan uusia EU:n virkataloja, jonne komission toimistoja siirretään. Etniset asukkaat muuttavat niiden myötä muualle, Paul kertoo.

Vihreä ja virkamieskaupunki

Brysselissä on kaksi paikkaa, jossa asutusta ei ole oikeastaan lähes ollenkaan: vanha kaupunginosa sekä virkamieskaupunki.

– Vanhassa kaupungissa on lähinnä ravintoloita. Virkamieskaupunki on puolestaan täyttynyt korkeista toimistorakennuksista. Ihmiset keskittyvät esikaupunkialueille.

Paul kutsuu Brysseliä vihreäksi kaupungiksi juuri esikaupunkialueiden puistojen, lähteiden ja torien takia.

– Keskellä EU-Brysseliä asiaa ei tietenkään näe samalla tavalla.

Ympäristöystävällistä liikkumista

Vihreässä kaupungissa on mainiot mahdollisuudet liikkua luontoa säästävästi.

– Julkinen liikenne on erinomaista. Siisteillä metroilla, raitiovaunuilla ja busseilla on helppo liikkua paikasta toiseen.

Pyöräilykin on lisääntynyt huomattavasti.

– Brysseliin on rakennettu pyöräteitä, joita pitkin on helppo polkea vaikka töihin. Tiet sijaitsevat kauniiden kanavien varrella. Tarjolla on myös kaupunkipyöriä. Itse tein 40–50 kilometrin lenkkejä "Brysselin keuhkoihin" kutsuttuihin Foret De Soigneen metsiin, Paul kertoo.

Helsinki väkivaltaisempi

Suurkaupungin statuksesta huolimatta Brysselissä ei tarvitse pelätä.

– Helsinki on paljon väkivaltaisempi kaupunki kuin Bryssel, jossa pystyy liikkumaan melkein kaikkialla. Joihinkin kaupunginosiin ei tosin öisin kannata mennä.

Kansainvälisestä kaupungista puuttuu myös eräs umpisuomalainen piirre.

– Humalaisia näkee Brysselissä harvoin.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja