Asiantuntija: Luonnossa liikkuminen on parempaa aivovoimistelua kuin sudokut ja ristikot

Metsässä liikkuminen on rankkaa: jalat joutuvat ääriasentoihin ja hermosto saa huomattavasti enemmän viestejä. Sienestäminen, suunnistaminen ja lintujen bongailu virkistävät aivoja, kertoo asiantuntija.

Salille, spinningiin, sählytreeneihin! Liikuntaharrastukset ovat hyödyllisiä, mutta suuri osa niistä tapahtuu sisätiloissa, kaukana luonnosta. 

– Luontoliikuntahan on ihan mielettömän monipuolista. Ajatellaan, millainen alusta metsä on, kun lähdet sinne kävelemään? Sehän ei ole koskaan tasainen kuten asfaltti. Tekee hirveän hyvää painella kovaa vauhtia sauvakävellen asfaltilla, mutta on ihan toinen juttu lähteä metsään, missä esimerkiksi jalat joutuvat ääriasentoihin, lihaksia joudutaan käyttämään ihan eri tavalla, hermosto saa huomattavasti enemmän viestejä, kirjailija Raija Hentman neuvoo. 

Hentman on retkeillyt luonnossa jo 40 vuoden ajan. 

– Esimerkiksi sienestäminen, suunnistaminen, lintujen bongailu tai mikä tahansa luonnossa liikkuminen on paljon parempaa aivovoimistelua kuin sudokut ja ristikot. Kaikkihan ne ovat hyviä, mutta luonnossa joutuu niin monella tavalla käyttämään nuppiaan ja kroppaansa, ettei samaa saavuteta missään muualla. 

Kirjaprojekti, joka lähti käsistä

Hentman aloitti retkeilystä kertovan kirjaprojektin jo syksyllä 2005. Vuonna 2006 hän alkoi kartoittaa retkeilypaikkoja. Hienoja kohteita löytyi niin paljon, että projekti alkoi paisua. Kustantajakin vaihtui monesti. 

Ensin ilmestyi pelkän Pääkaupunkiseudun retkeilyopas, ja nyt vuorossa on Etelä-Suomen retkeilyopas. Kaikki luontoreitit eivät mahtuneet tähänkään opukseen, sillä julkaistu teos käsittelee vain Etelä-Suomen länsiosia – itäpuoli seuraa myöhemmin. 

– Meillä on aivan mieletön määrä upeita kohteita täällä, Hentman hehkuttaa suomalaista maastoa. 

– Nykyään ihmiset aika usein tarvitsevat polkuja ja merkittyjä, valmiita reittejä, että he uskaltavat lähteä luontoon. Jos tämän aihe alkaa kiinnostaa aina enemmän, on olemassa paljon yhdistyksiä: Suomen Latu, Työväen retkeilyliitto, Helsingin seudun Lapinkävijät ja muita. Yhdistykset järjestävät kursseja, toki löytyy myös erilaisia eräoppaita. Itse pyöritin 13 vuotta pikku firmaa, joka järjesti vaelluksia. Nyt yritän olla eläkkeellä, mutta se on onnistunut äärettömän huonosti. 

Liikunnan lisäksi luonnosta saa kirjaimellisia luonnontuotteita, esimerkiksi nyt niin muodikkaita villiyrttejä ja muuta ruokaa. 

– Marjoja, sieniä. Meillä mätänee metsiin miljoonien arvosta huipputerveellistä sapuskaa. Villiruoka-asiasta on puhuttu ja siitä on tiedetty vuosikymmeniä. Nyt siitä on tehty muotia, Hentman kuvaa. 

Hän toivoo, että moni löytäisi luonnon ilot ja retkeilyn edes lähimetsässä. 

– Retkeilyn ei tarvitse todellakaan olla niukkaa ja karua. Itse panostan vaelluksilla esimerkiksi ruokaan. Olen panostanut siihen niin paljon, että olen tehnyt retkeilijän kuivatus- ja retkiruokakirjan! Luonto antaa meille paljon enemmän mahdollisuuksia kuin mitä ikinä kuvittelisimme missään rakennetussa ympäristössä. Tervetuloa luontoon.                                                        

  

Lue myös:

    Uusimmat