Ensi viikolla Taina lähtee kävelemään Espanjasta Suomeen – perillä viiden kuukauden kuluttua: "Toivottavasti jalat pysyvät kunnossa"

Erämaassa vaeltanut Erno Saukko, todisti kun nimikaima luistatteli lumessa sulavasti eteenpäin: ”Se liukui hangella kuin aalto” 0:18
KATSO MYÖS: Erämaassa vaeltanut Erno Saukko, todisti kun nimikaima luistatteli lumessa sulavasti eteenpäin: ”Se liukui hangella kuin aalto”

Taina Liekari on vaeltanut ennenkin, mutta nyt edessä on hänen elämänsä pisin vaellus: noin 4500 kilometriä Espanjasta Suomeen. – Ajattelin, etten laita yhtenäkään aamuna herätyskelloa soimaan, jos ei ole pakko. Lähden kävelemään sitten, kun siltä tuntuu, hän paljastaa.

Taina Liekari on ostanut jo yhdet vaelluskengät. Ne tuskin riittävät loppuun asti.

– Toivottavasti jalat pysyvät kunnossa niin, ettei niissä ole ihan kamalan montaa rakkoa, Taina pohtii puhelimessa.

Sunnuntaina 13. helmikuuta 2022 hän lähtee kävelemään Espanjan Aurinkorannikolta Suomeen. Matkaa kertyy noin 4500 kilometriä.

Vitsikkäästä heitosta projektiksi: "Niin, voisinhan minä sen kyllä kävelläkin"

Aluksi koko idea oli tietenkin pelkkä heitto.

– Mieheni varasi kesäksi lentoja Suomeen ja kyseli siinä, mikä päivä sopisi, koska voisimme lentää. Siitä meille sitten tuli juttua ja totesin, että jos varaat itsellesi ne lennot ja minä kävelen, Taina muistelee.

Se oli vain toteamus. Sitten Taina alkoi miettiä.

–  Niin, voisinhan minä sen kyllä kävelläkin! Sitten äkkiä kalenteri esiin, että kuinka kauan minulla kestää, kun kävelen. Täytyykin lähteä tosi nopeasti, että olemme Suomessa kesällä yhtä aikaa!

Aikeena nauttia matkasta: "Ajattelin, etten laita yhtenäkään aamuna herätyskelloa soimaan"

Aivan tyhjästä Taina ei suoritukseensa lähde: Aurinkorannikolla nykyisin ympäri vuoden asuva nainen on vaeltanut aiemmin sekä Lapissa että Espanjassa, missä mittaa reiteille on kertynyt jopa 800 kilometriä. Jotakin uutta kuitenkin on ilmassa.

– Minulla on sellainen huono tapa, että yritän aina tehdä kaiken tosi nopeasti. Ajattelinkin nyt muuttaa vähän tapojani ja ehtiä jopa nauttia, katsella vähän ympärilleni, Taina naurahtaa.

–  Esimerkiksi sen 800 kilometrin vaelluksen menin kahteen viikkoon, sehän oli juoksua eteenpäin ja tosi pitkiä päiviä.

Taina on laskenut, että Suomeen kävelee viidessä kuukaudessa. Voi siihen toki kauemminkin mennä – vähempää ei ainakaan.

– Juuri äsken katselin päivämatkojani, joita olen piirtänyt, ja pisin on 58 kilometriä. Sen kun taivaltaa rinkka selässä, se on aika pitkä matka, Taina myöntää.

– Ajattelin, etten laita yhtenäkään aamuna herätyskelloa soimaan, jos ei ole pakko. Lähden kävelemään sitten, kun siltä tuntuu. Katselen paikkoja, jotka näyttävät mielenkiintoisilta, etten kaikesta vain kävellä posottaisi ohi. Sitten tietysti jaan kaiken somessa. Mielestäni olisi hirveän kivaa, että saisin näytettyä muille, mitä kaikkea täällä matkan varrella on!

Reittinsä hän on piirtänyt sovelluksella, joka kiertää isommat tiet ja suosii vaellusreittejä. 4500 kilometrin reissustaan Taina odottaa innolla aivan jokaista metriä, sillä kokonaisuus ratkaisee.

– Minusta on hirvittävän jännää nähdä, mitä tuolla on. En ole tutustunut tarkasti paikkoihin, eli paljon tulee minulle uusia paikkoja. Ihmisten kohtaaminen on hirveän mielenkiintoista. Joka päivä on uusi ja erilainen päivä, ja ei tiedä, mitä odottaa!

Pettymyksiinkin hän toki on varautunut.

– Yhtä kaupunkia kovasti odotin, koska siitä luki Wikipediassa, että se on yksi Espanjan kauneimmista kaupungeista. Sitten eräs toimittaja sanoikin, että älä odota liikoja, hän on käynyt siellä, eikä se ollut niin upea. Voi tulla iloisia yllätyksiä, mutta voi olla, ettei kaikki ole niin hienoa kuin olen odottanut, Taina sanoo.

Aviomies lupautunut varustusjoukoiksi 

Niin sanottua eräjormailua Tainan retki ei ole; hän aikoo yöpyä esimerkiksi hostelleissa ja airbnb-asunnoissa. Haasteita asettaa osin Espanja, missä ei ole samanlaisia jokamiehenoikeuksia kuin Suomessa. Esimerkiksi telttailla ei saa missä vain.

– Olen kyllä joskus nukkunut ulkona riippumatossa, mutta nyt ilma on vähän liian kylmä. Lisäksi pitäisi kuitenkin ladata puhelimia ja muita laitteita, eli sähkö olisi siis kiva olla. Nukun mahdollisimman halvasti, sanotaan näin. Budjettini on niin tiukka, että sillä ei missään loistohotelleissa nukuta, Taina myöntää.

Hän kiittääkin sponsoreitaan siitä, että kävelyreissu ylipäätään on mahdollinen. Tainalle on sponsoroitu esimerkiksi vaatteita matkaa varten.

– Sponsoreita täytyy kyllä kiittää, en pystyisi tätä tekemään, jos heitä ei olisi. Ja mieheni on aivan ihana! Jos ilmoitan, että olen viisi kuukautta pois kotoa, koska lähden kävelemään Suomeen, hän vain kannustaa ja tukee. Jokuhan voisi sanoa, että älä nyt sinne lähde, Taina sanoo.

Katso myös: Huima saavutus! Sokea Outi vaelsi 82 kilometriä. Juttu jatkuu videon alla.

Huima saavutus! – Sokea Outi vaelsi 82 kilometriä pitkän Ison Karhunkierroksen 1:44
Sokea Outi vaelsi 82 kilometriä pitkän Ison Karhunkierroksen.

Mies on lupautunut myös varustusjoukoiksi: tarvittaessa hän lentää matkan varrelle ja tuo Tainalle varusteita, jotta tämän ei tarvitse kantaa koko viiden kuukauden vaatteita mukanaan.

– Olen erittäin ylpeä miehestäni, Taina kiittelee.

"Joskus Malagan vaellusreitillä vaihdoin pienet ballerinat jalkaan"

Patikkatavaransa Taina pakkaa 30-litraiseen rinkkaan. Pakkaaminen on tuttua puuhaa, eikä hän ota siitä paineita. Tärkeintä on tavaroiden keveys sekä se, että ne mahtuvat pieneen tilaan.

– Ei minulla sillä tavalla ole huolta, koska olen tottunut rinkkaa kantamaan pitkiä matkoja. Tiedän suurin piirtein, mitä sinne laitan: parit vaellusvaatteet, ostin kevytuntuvatakin, jonka saa hyvin pieneksi.

Moni on kehottanut Tainaa ottamaan mukaan ainakin kahdet vaelluskengät. Kengät ovat toki tärkeät, mutta Tainalla ei ole mahdollisuutta kantaa useampaa paria mukanaan.

– Minulla on vaelluskengät ja vapaa-ajan kengät, joita voin hätäpaikan tullen käyttää myös vaeltamiseen. Joskus Malagan vaellusreitillä vaihdoin pienet ballerinat jalkaan, kun alkoi tuntua, että jalat väsyvät vaelluskenkiin. Ihmisillä olikin siinä aikamoinen ihmettely: he valittivat jalkojaan ja katsoivat sitten, että minä kävelen ballerinoissa! Taina nauraa.

Taina kannustaa muitakin: "Lähtee ihan pienestä liikkeelle ja toteuttaa unelmiaan"

Matkan alkuun on suunniteltu tapahtumaa, jossa innokkaimmat voisivat lähteä saattamaan Tainaa Malagaan päin. Suurimman osan matkastaan hän kuitenkin tulee taittamaan yksin.

Vaikka fysiikka voikin ajoittain olla kovilla, henkisesti Taina ei pidä vaeltamista vaikeana.

– Silloin, kun jalat menevät pahasti rikki, voi tulla sellainen olo, että nyt sattuu niin, miksi minä täällä olen. Ei minulle kuitenkaan koskaan tunnetta ole tullut, että haluan takaisin kotiin, koska en tykkää tästä, Taina pohtii.

4500 kilometriä yksin, luonnossa ja luojatiesmissä. Se kuulostaa hurjalta. Taina kuitenkin kannustaa kaikkia tavoittelemaan unelmiaan; aiemmin hän pyöräili Espanjan ympäri ystävänsä kanssa yksinkertaisesti siksi, että se oli mahdollista.

– Ei tarvitse kävellä mahdollisimman pitkälle – kunhan lähtee! Kunhan tekee juttuja, joista oikeasti haaveilee, lähtee ihan pienestä liikkeelle ja toteuttaa unelmiaan. Ei heti tarvitse kiertää maailman ympäri.

Katso myös: MTV:n toimittaja Aino Huilaja irtisanoutui, muutti pakettiautoon ja lähti maailmalle:

MTV:n toimittaja Aino Huilaja irtisanoutui - tältä näyttää kulkupeli, jolla hän aikoo toteuttaa suuren unelmansa 6:03

Lue myös:

    Uusimmat