Asiantuntija: Kiire karkottaa unen – näin takaat itsellesi riittävät yöunet

Etkö meinaa saada öisin unta? Kiire ja stressi vaikuttavat muun kaamosoireilun ohella siihen, että unen tulo viivästyy.

Kaamosaika vaikuttaa eritoten naisiin, joista suurempi osa kärsii kaamosoireilusta ja -masennuksesta. Katkonaiset, liian lyhyeksi jääneet tai ylipitkiksi venyneet yönet vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin: olo ei tunnu levännneeltä, ja heti herätessäkin väsyttää. Liian vähäinen nukkuminen on myös rasitus sydämelle ja verisuonille.

Pitkään jatkunut valon vähyys, lähes pilkkopimeät aamut ja illat voivat myöhästyttää sisäistä kelloa, jolloin nukkumaanmeno myöhästyy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan tärkeintä olisi panostaa itselle parhaiten sopivaan valve- ja unirytmiin – ja ennen kaikkea määrään. Jos tunnet tarvitsevasi yhdeksän tuntia unta, pyri myös nukkumaan joka yö kyseinen määrä.

Pyhitä kokonainen tunti rauhoittumiselle

Minuuttiaikataulu töissä, kiireinen arki ja menoilla täytetty vapaa-aika takaavat sen, että nukkumatti saattaa saapua aivan liian myöhään ja yöunet jäävät liian vähäisiksi kellon soidessa aamulla.

Etkö saa unta? Kokeile tätä vinkkiä!

Jos kärsit unettomuudesta, kokeile sujauttaa villasukat jalkaan. Kun raajojen ääreisverenkierto tehostuu ja jalat ovat lämpimämmät kuin muu keho, nukahtaminen helpottuu.

– Kiire karkottaa unta kauemmas, jolloin nukahtaminen vaikeutuu, Partonen kuvailee.

Aivot pitäisi pyrkiä "nollaamaan" jo hyvissä ajoin illalla, jos mielii saada unen päästä kiinni ja taata itselleen riittävät yöunet.

– Jos ennen nukkumaanmenoa viettää aikansa tietokoneen tai älypuhelimen ääressä, puhuu puhelimessa, katsoo televisiota mielenkiintoista ohjelmaa, pyörittelee mielessään päivän tapahtumia tai jotain mieltä painavaa tai stressaavaa, totta kai se vaikuttaa niin, että nukahtaminen vaikeutuu.

Niinpä jo ennen hampaiden pesua tai peiton alle hilautumista kannattaa höllätä, ja lipua iltapuuhiin rennommalla otteella.

– Tunti ennen haluttua nukahtamishetkeä ilmapiirin pitäisi olla jo hyvin rento ja unta houkutteleva. Jos on kovin kiire, ei unentulo tule silloin kun toivoisi: ihminen ei pysty pakottamaan itseään uneen, Partonen muistuttaa.

– Silloin kannattaa ottaa iltarutiinit käyttöön. Sulje kaikki laitteet, ettet viettäisi niiden ääressä enää aikaa. Ilmapiirin pitäisikin olla leppoisa vähintään tunti ennen nukkumaan menoa.

Lue myös:

    Uusimmat