Asianajajat haastavat Kiinassa kaupunkeja oikeuteen: "Eivät ole tehneet ilmansaasteille mitään"

Useat kiinalaiset asianajajat ovat haastamassa pääkaupungin Pekingin ja sen lähialueiden Tianjinin sekä Hebein alueen hallinnot oikeuteen, koska ne eivät ole onnistuneet kamppailussa savusumua eli ilmansaasteita vastaan.

Kiinan pääkaupunkiseutu on jälleen lauantaista lähtien ollut sankan savusumun peitossa.

Peking ja sen lähialueet ovat olleet keskiössä Kiinan "saasteiden vastaisessa sodassa" jo vuodesta 2014. Alueella on luvattu vähentää hiilen käyttöä ja edistää puhtaampaa teknologiaa juuri ilmansaasteiden takia.

Saastearvot ovat kuitenkin jälleen nousseet huippuunsa, koska alkavan talven takia hiiltä käytetään jälleen paljon lämmitykseen. Viranomaiset syyttävät myös "epäedullisia sääolosuhteita" ilmanlaadun huononemisesta. Tällä on tarkoitettu vähäistä tuulta ja korkeaa kosteusprosenttia, jotka pitävät saasteet paikallaan.

Lauantain jälkeen yhteensä 24 kiinalaiskaupunkia on nostanut saastehälytyksen punaiselle tasolle.

Asianajaja Li Zhongwein julkistamassa haasteessa sanotaan, että Kiinan pääkaupunkiseudulla on "paljon puhetta mutta vähän tekoja", kun kyse on ilmansaasteista. Haasteen mukaan punaiset hälytystasot kertovat, että "aluehallinnot eivät ole täyttäneet laillisia velvoitteitaan, joilla olisi kontrolloitu ilmansaasteita".

Saasteiden taustalla "myrkyllinen talouskasvu"

Asianajajat sanovat, että paikalliset hallintoviranomaiset ovat sallineet saastuttajien toimia kuten ennenkin, koska ne toimivat "myrkyllisen talouskasvun" etujen mukaisesti ja siten vaarantavat miljoonien ihmisten terveyden.

Haasteessa vaaditaan saastuttamisen sallivilta viranomaisilta anteeksipyyntöä ja korvauksia.

– Uskomme, että Kiinan savusumu ei ole välttämättömyys vaan seurausta hallinnon heikkoudesta, haasteessa mukana oleva asianajaja Cheng Hai sanoo uutistoimisto Reutersille.

– Tavalliset ihmiset ajattelevat, että nykyisenmallisen taloudellisen elintason saavuttaminen on johtanut välttämättä nykyiseen savusumuun mutta siinä he ovat täysin väärässä.

Kiina on luvannut järjestää laillisia kanavia, jotka mahdollistaisivat kansalaisten haastaa saastuttajia oikeuteen. Maassa on luotu myös tähän tehtävään erikseen erikoistuneita tuomioistuimia.

– Suunnitelmamme on lähettää haaste oikeuteen ja saamme vastauksen seitsemän päivän aikana siihen, otetaanko se käsittelyyn. Jos haastetta ei hyväksytä käsittelyyn, viemme sen seuraaviin oikeusasteisiin, Cheng sanoi Reutersille.

Pekingissä on neljän päivän aikana peruttu 300 lentoa savusumun takia. Tuhansilla rakennustyömailla on puolestaan kielletty ulkotyöt saasteiden takia. 


Lue myös:

    Uusimmat