Asianajajat arvostelevat käräjöintiä vankilassa

Myös tuomarit olivat sitä mieltä, että salin viileyttä vastaan auttaa kerrospukeutuminen.

Useat asianajajat arvostelevat vankilaa paikkana järjestää oikeudenkäynti. Laajan amfetamiinijutun, johon myös Jere Karalahti liittyy, alkuistuntoja pidetään parhaillaan Vantaan vankilan urheilusalissa.

- Siellä on kylmä, ei oikein kuule mitään, asianajaja Ville Luoto kertoo.

Monet asianajajat tuskailivat tilannetta jutun tauoilla. Jutussa ei heidän mukaansa ole sellaisia turvallisuusriskejä, jonka takia käsittely pitäisi pitää muurien sisällä.

Luodon mukaan vankilan valinnassa paikaksi harrastetaan helposti myös "mielikuvamarkkinointia". Eräs asianajajista tokaisi tiistaina, että vankilassa ei jaeta oikeutta, vaan kakkua.

Syyttäjän Erkki Huhtala ei ota kantaa siihen, onko vankilan urheilusali riittävän arvokas paikka oikeudenkäynnille. Oikeussaliksi muutetun liikuntasalin lattiaa peittävät pressut ja koripallotelineiden alla.

- En ota siihen kantaa. Onhan se vähän poikkeuksellista.

Huhtalan mukaan tilalla saattaa olla jonkinlaista vaikutusta mielikuvaan

- Suurin selittävä seikka on tilanpuute ja Espoon käräjäoikeudella ei ole niin isoa salia, Huhtala sanoo.

Huhtala pohtii tarvetta rakentaa pääkaupunkiseudulle suurempi käräjäsali, jota voitaisiin käyttään vastaavanlaisissa tilanteissa.

Muun muassa Helsingin käräjäoikeudella on turvasali, jossa kuitenkin puidaan samanaikaisesti toista suurta huumejuttua.

Käräjäoikeudet ovat istuneet Vantaan vankilassa viiden vuoden aikana noin 20 juttua, hovioikeus noin 10 ja korkein oikeus 2 juttua. Istuntopäiviä on tullut selvästi enemmän, koska rikoksen oikeuskäsittely kestää monesti useamman päivän.

Jutun tuomarit kertoivat ruokatauolla, että salin viileyttä vastaan auttaa kerrospukeutuminen.

Lue myös:

    Uusimmat