Mainos

Asianajaja: Breivik sanoo yllättyneensä iskujensa onnistumisesta

Norjan veriteot tunnustaneen Anders Behring Breivikin asianajaja Geir Lippestad on tänään kertonut julkisuuteen keskusteluitaan massamurhasta vangitun Breivikin kanssa.

Lippestad sanoo, että hirmuinen teko antaa viitteitä siitä, että Behring Breivikillä on ongelmia mielenterveytensä kanssa.

– Vielä en voi kuitenkaan sanoa, aikooko hän vedota oikeudessa syyntakeettomuuteen, Lippestad sanoo. Asianajajan mukaan syytetty voi itse vastustaa vetoamista syyntakeettomuuteen, koska Behring Breivik ei koe kärsivänsä mielenterveysongelmista ja uskoo olevansa ainoa, joka "ymmärtää totuuden".

Behring Breivikillä on todennäköisesti edessään vielä mielentilatutkimukset. Itse työväenpuolueeseen kuuluva Lippestad ilmoitti, että hän lopettaa Breivikin puolustusasianajajana toimimisen, mikäli tämä ei suostu mielentilatutkimukseen.

Behring Brevikiä epäillään Oslon keskustan pommi-iskusta ja Utöyan saaren joukkosurmista, joissa menehtyi kaikkiaan 76 ihmistä. Saarella oli menossa työväenpuolueen nuorisoleiri.

"Breivik ei ole osoittanut myötätuntoa"

Puolustusasianajajan mukaan Behring Breivik ei ole toistaiseksi osoittanut minkäänlaista myötätuntoa uhrejaan kohtaan. Lippestad kertoo, että syytetty on sanonut myös suosivansa diktatuuria ja vastustavansa demokratiaa sekä siihen uskovia.

– Minun näkemykseni mukaan hän on erittäin tunnekylmä henkilö, Lippestad totesi päämiehestään.

Asianajaja sanoi tiedotustilaisuudessa, että Behring Breivik uskoo 60-vuotisen sotansa nyt alkaneen. Lisäksi Breivik yllättyi iskunsa onnistumisesta, koska oli varma, että saa itsekin surmansa iskuissa ja että hänet olisi pysäytetty aikaisemmin.

Lakimiehen mukaan Breivik pitää edelleen kiinni kertomuksistaan, joiden mukaan hän toimi osana laajempaa organisaatiota.

– Breivikin mukaan Norjassa on kaksi muuta solua, mutta maailmalla soluja on useita, Lippestad kertoo tiedotustilaisuudessa.

Norjan poliisi on kyseenalaistanut väitteen.

Katso Hannu Hallamaan juttu (Kymmenen uutiset 26.7.2011)

Katso Jussi Karhusen juttu (Kymmenen uutiset 26.7.2011)

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.