Mainos

Asiakirja: Vatikaani piilotteli natsikultaa

Vatikaani piilotti 200 miljoonaa Sveitsin frangia Kroatian fasisteja varten juuri toisen maailmansodan jälkeen pitääkseen rahat liittoutuneiden ulottumattomissa, kertoo aiemmin salaiseksi luokiteltu yhdysvaltalainen asiakirja.

Vuodelta 1946 peräisin olevasta asiakirjasta kertoi A&M -televisioyhtiö. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain kansallisarkistoista on löydetty maininta Vatikaanista natsien tai heidän liittolaistensa ryöstämän kullan yhteydessä.

Asiakirjan mukaan natseja tukeneet Kroatian fasistit siirsivät noin 350 miljoonaa Sveitsin frangia Jugoslaviasta sodan lopussa, mutta britit onnistuivat saamaan käsiinsä näistä noin 150 miljoonaa. Luotettavan italialaislähteen mukaan Vatikaani säilytti loppuosaa rahoista.

Huhujen mukaan huomattava osa tästä summasta siirrettiin myöhemmin Espanjaan ja Argentiinaan. Kroatian fasistijohtaja Ante Pavelic pakeni näihin maihin sodan jälkeen, ja hänet murhattiin Espanjassa vuonna 1957. Yhdysvaltalainen valtiovarainministeriön virkamies sanoi kuitenkin uskovansa, että huhut olivat pelkkää hämäystä ja varat jäivät todellisuudessa Vatikaaniin.

Vatikaani kiisti myöhemmin piilottaneensa koskaan natsien anastamaa rahaa. Vatikaanin päätiedottaja Joaquin Navarro-Valls sanoi, ettei amerikkalaisväitteissä ole minkäänlaista perää. Asiaa ei ole dokumentoitu ja viittaus "luotettaviin italialaisiin lähteisiin" on liian epämääräinen kelvatakseen todistukseksi, hän sanoi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.