Aseenkanto-oikeutta koetellaan Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee ensimmäistä kertaa lähes 70 vuoteen kiistaa siitä, kuka saa kantaa asetta. Ylimpien tuomareiden päätöksellä voi olla merkittäviä vaikutuksia osavaltioiden aselakeihin.

Yhdysvaltalaisilla on henkilökohtaisessa käytössään yli 200 miljoonaa asetta. Aseellisissa tapoissa ja murhissa saa surmansa keskimäärin 34 amerikkalaista päivässä.

Toisaalta missään muualla ei myöskään harrasteta, metsästetä ja urheilla aseiden kanssa niin paljon.

Korkeimmalta oikeudelta odotetaan kahta perustuslain tulkintaa. Ensimmäinen liittyy siihen, onko amerikkalaisilla perustuslaillinen oikeus kantaa asetta. Vuodelta 1939 peräisin oleva tulkinta ei ole yksiselitteinen.

Toinen liittyy pääkaupungin Washingtonin lakiin, joka kieltää käsiaseet kaupungin alueella. Liittovaltion tuomioistuin katsoi viime vuonna, että tuo laki on perustuslain vastainen. Pääkaupunki hakee nyt lopullista kantaa ylimmästä oikeusasteesta.

"En suostu orjaksi"

Korkeimman oikeuden päätös tulee viimeistään kesäkuussa. Eri osapuolet lobbaavat siihen asti kiivaasti Washingtonissa.

Varapresidentti Dick Cheney on pistänyt arvovaltansa peliin, jotta aselakeja höllennettäisiin.

Cheneyn leirissä on miljoonia amerikkalaisia, heidän joukossaan Douglasissa Arizonassa asuvat Alex Black ja Lynn Kartchner.

Kartchernilla on satakunta käsiasetta, haulikkoa ja kivääriä. Hänen aseharrastuksensa kirjo ulottuu preeriakoirien jahtaamisesta cowboy-kisoihin.

Metsästysretkillä hänellä on mukanaan kiväärin lisäksi pieni pistooli siltä varalta, että vastaan tulee kojootti. Tarkkuusammuntaa varten hänellä on .45-kaliiberin revolvereita ja rynnäkkökivääreitä.

- Aseet kertovat voimasta. Mao Tsetung sanoi, että valta kasvaa pyssynpiipusta, Kartchner tykittää.

Kartchner ja Black painottavat säilyttävänsä aseitaan lukkojen takana. He toivovat, etteivät joudu käyttämään niitä ihmisiä vastaan.

Kartchnerin makuuhuoneesta löytyy puoliautomaattinen haulikko ja AR 15-rynnäkkökivääri. Black ei häviä kaverilleen asevarustelussa: hänellä on muun muassa harvinainen Coltin puoliautomaattiase vuosimallia 1911.

-Haluan olla omavarainen, en suostu kenenkään orjaksi, Black perustelee, miksi aselakeja ei hänen mielestään pitäisi ainakaan tiukentaa.

Pormestarit laittomia asteita vastaan

Oman mausteensa soppaan tuo New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin johtama 250 kaupungin pormestarin joukko.

Pormestarit vaativat, että tieto rikoksista käytettävistä aseista on tehtävä julkiseksi. Maan suurimman aselobbarin, Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n mukaan tämä olisi perustuslain vastaista.

Yhdistys pitää riittävänä, että poliisi saa tiedot.

- Me pormestarit joudumme kohtaamaan tyrmistyksen. Meidän täytyy osallistua hautajaisiin, katsoa toista ihmistä silmiin ja kertoa, ettei puolisosi, vanhempasi tai lapsesi enää tule kotiin, Bloomberg perustelee vaatimuksia.

Republikaani Bloomberg haluaa nostaa aiheen teemaksi myös ensi syksyn presidentinvaalissa.

- En tiedä heidän kampanjoinnistaan, mutta jos Amerikassa tapetaan aseilla 34 ihmistä päivässä, on vaikea löytää tärkeämpää aihepiiriä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat