Mainos

Arafat sittenkin huippukokoukseen

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin oli määrä tavata EU:n ns. ulkoministeritroikka ensi yönä, ilmoittivat EU:n diplomaatit tänään. Arafat halusi selvittää näkemyksiään Lähi-idän tilanteesta EU:n edellisen, nykyisen ja tulevan puheenjohtajamaan - Italian, Irlannin ja Hollannin - ulkoministereille ennen EU:n varsinaista ulkoministerikokousta huomenna.

EU:n ministerien kanssa neuvoteltuaan Arafat matkustaa Washingtoniin Yhdysvaltain isännöimään Lähi-itä-huippukokoukseen, kertoivat palestiinalaislähteet.

EU on kutsunut Arafatin myös osallistumaan varsinaiseen ulkoministerikokoukseen huomenna. Diplomaattien mukaan ei ollut selvää, antaako Arafatin aikataulu myöten tapaamiselle.
-Tällä haavaa voimme sanoa vain, että hän tapaa ulkoministeritroikan ensi yönä, diplomaatit sanoivat.
Egyptin presidentin neuvonantajan mukaan Arafat osallistunee Washingtonissa keskiviikkona alkavaan Lähi-idän huippukokoukseen. Myös palestiinalaisten lähteet vahvistivat Arafatin osallistumisen. Arafat tapasi tänään Kairossa presidentti Hosni Mubarakin, jonka kanssa hän keskusteli kokouksesta. Mubarak itse ei kuitenkaan osallistu kokoukseen, kertoi Yhdysvaltain Valkoinen talo illalla.

Arafat pyysi aiemmin Yhdysvaltain presidenttiä Bill Clintonia lykkäämään huippukokousta, kunnes kokouksen asiasisällöstä on sovittu. Varsinainen huippukokous alkaa keskiviikkona, mutta sitä valmistellaan jo huomenna Washingtonissa.

Arafatin edustaja kertoi, että pyyntö oli esitetty Clintonille tänä aamuna. Arafat saapui aamulla Egyptiin neuvottelemaan huippukokouksen asioista Mubarakin kanssa. Arafat haluaa Egyptin osallistuvan kokoukseen vastapainona Yhdysvalloille, joka on Israelin liittolainen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sen sijaan lähti tänään Israelista kohti Washingtonia. Netanyahu ei kommentoinut lähtiessään Arafatin lykkäystoiveita. Sen sijaan hän ehdotti palestiinalaisille neuvotteluja Israelin joukkojen vetäytymisestä Hebronista. Hänen mukaansa neuvottelut voisivat alkaa ensi viikolla ja niitä käytäisiin niin kauan kunnes asia ratkeaa.

Muita neuvotteluaiheita olisivat Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueiden sulku sekä "turvallisuuskysymykset". Jerusalemissa sijaitseva kiistanalainen tunneli sen sijaan ei ole asialistalla.

Kokouksen esityslista vielä auki

Viime yön neuvotteluissa palestiinalaisten, israelilaisten, amerikkalaisten ja YK:n virkamiesten välillä ei pystytty sopimaan huippukokouksen esityslistasta.
-Tarkoituksena oli sopia useimmista kysymyksistä ennen Washingtoniin lähtöä, selvitti Arafatin edustaja.
Huippukokousta isännöi Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton. Kokoukseen osallistumisensa on vahvistanut myös Jordanian kuningas Hussein. Kokouksessa on määrä käsitellä Lähi-idän lukkiutunutta rauhanprosessia.

Diplomaattilähteiden mukaan Mubarak on vastahakoinen osallistumaan kokoukseen, koska kokouksen antia ei ole etukäteen varmistettu. Mubarak haluaisi Israelilta vakuutuksen, että Israel noudattaa palestiinalaisten kanssa tekemiään sopimuksia.

Netanyahu toivoo kokouksessa saavansa Arafatilta vakuutuksen levottomuuksien loppumisesta. Oikeistolainen Israelin pääministeri on sanonut, ettei hän aio sulkea kiisteltyä Jerusalemin tunnelia, johon avattu toinen sisäänkäynti johti verisiin yhteenottoihin palestiinalaisten ja israelilaisten välillä.

Israelin salainen poliisi arvioi väärin palestiinalaisten reaktiot

Israelin sisäinen turvallisuuspalvelu on myöntänyt arvioineensa väärin, kuinka palestiinalaiset suhtautuisivat kiistellyn tunnelin avaamiseen Jerusalemissa. Myös pääministeri Benjamin Netanyahua tukeva rabbi pitää virheenä uuden sisäänkäynnin avaamista muslimien pyhien paikkojen lähellä kulkevaan tunneliin.

Shin Beth -viraston edustaja kertoi Israelin parlamentin puolustusvaliokunnalle esittäneensä kaksi arvioita tunnelin avaamisesta. Niissä kummassakaan ei arveltu palestiinalaisten suuttuvan niin voimakkaasti kuin kävi.

Netanyahun valintaa pääministeriksi tukenut 103-vuotias rabbi Yitzhak Kaduri puolestaan luonnehti "hulluiksi" niitä viranomaisia, jotka saivat koko maailman Israelia vastaan.

Israel haluaa erottaa palestiinalaispoliiseja

Israel haluaa, että palestiinalaisviranomaiset erottavat ne 100-200 palestiinalaispoliisia, jotka tulittivat israelilaisjoukkoja viime viikon yhteenotoissa. Palestiinalaisviranomaiset sanovat, että itsehallintoalueiden poliisi avasi tulen israelilaisia kohti vasta, kun israelilaiset olivat alkaneet ampua kovilla siviilejä.

Israel on ryhtynyt selvittämään asiaa. Lähteiden mukaan osaa palestiinalaispoliiseista voi luonnehtia myötämielisiksi islamilaisille Hamas- ja Pyhä sota -järjestöille.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.