Mainos

Arafat määräsi ministerin murhaajat pidätettäviksi

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat määräsi tänään israelilaisministerin murhaajat pidätettäviksi. Israelin hallituksen matkailuministeri Rehavam Zeevi ammuttiin tänään Jerusalemissa. Zeevi haavoittui vaikeasti ja kuoli pari tuntia myöhemmin sairaalassa.

Radikaali palestiinalaisjärjestö PFLP ilmoitti kostaneensa iskulla johtajansa Abu Ali Mustafan kuoleman.

Israel syytti tapahtuneesta Arafatia ja keskeytti poliittisen yhteydenpidon palestiinalaishallinnon kanssa.

Israelilaisministerin murha kärjisti tänään tilannetta Lähi-idässä. Israelin pääministeri Ariel Sharon (kuvassa) syytti tapahtuneesta palestiinalaisten johtajaa Jasser Arafatia ja kumosi israelilaislähteen mukaan aiemmin tehdyn päätöksen palestiinalaisalueiden saarron lievittämisestä.

Sharon sanoi, että israelilaisministerin murha muuttaa kaiken ja että "uusi aikakausi" on alkanut. Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan Sharon on päättänyt myös muista vastatoimista, joiden sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.

-Samalla kun Arafat matkustaa maailmalla julistamassa, että hän haluaa rauhaa Israelin kanssa, hänen kansansa jatkaa täällä terroritoimia, Israelin hallituksen edustaja Avi Pazner arvosteli. Myös Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer sanoi Arafatin epäonnistuneen palestiinalaisten ääriryhmien jäsenten saattamisessa oikeuden eteen. Ben-Eliezerin mukaan Arafatia palestiinalaishallinnon johtajana voidaan pitää vastuullisena tapahtuneesta.

EU tuomitsi murhan

Zeeviä ammuttiin kolmasti päähän ja kaulaan hotellissa Jerusalemissa, kun hän oli menossa huoneeseensa. Jerusalemin poliisin mukaan hyökkääjien henkilöys ei ollut vielä tiedossa.

Kaikkia israelilaisministereitä kehotettiin ampumavälikohtauksen jälkeen pysyttelemään kotona tai hakeutumaan muuten turvalliseen paikkaan.

Zeevi toimi Sharonin hallituksessa matkailuministerinä. Hän ilmoitti maanantaina eroavansa tehtävästään, ja eron oli määrä tulla voimaan myöhemmin tänään. Zeevi ilmoitti erostaan sen jälkeen, kun Sharon päätti helpottaa palestiinalaisväestöön kohdistuvia saartotoimia.

Zeevi vastusti Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhansopimuksia ja tuki "siirtopolitiikkaa", jonka mukaan palestiinalaiset pitäisi siirtää Israelin rajojen ulkopuolelle.

Murhan tuominnut Euroopan unioni kehotti osapuolia jatkamaan rauhanpyrkimyksiä tapahtuneesta huolimatta. EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten sanoi, että iskulla haluttiin estää uuden mahdollisuuden syntyminen rauhanprosessin käynnistämiseksi. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vaati puolestaan rikoksen tekijöiden saamista oikeuden eteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.