Mainos

Arafat ja Barak Ruotsiin neuvottelemaan

Lähi-idän rauhanneuvottelut jatkuvat ensi viikolla Ruotsissa. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin ja Israelin pääministeri Ehud Barakin on määrä tavata ensi tiistaina tai keskiviikkona Tukholmassa. Tapaaminen on viime hetken yritys saada aikaan rauhansopimus ennen Israelin pääministerinvaaleja.

Osapuolet ovat neuvotelleet viime päivinä Egyptin Tabassa ja Israelin Eilatissa. Israel ja palestiinalaiset aikovat päättää Egyptin maratonneuvottelunsa huomenna yhteiseen julkilausumaan. Asian vahvisti palestiinalaisten edustaja Hassan Asfur, joka suuntasi tänään valtuuskuntansa kanssa Egyptistä Israeliin Eilatiin käymään epävirallisia neuvotteluja Israelin valtuuskunnan kanssa. Neuvottelujen päätteeksi järjestetään tiedotustilaisuus ja annetaan julkilausuma, jossa kerrotaan jo sovituista asioista, palestiinalaislähde sanoi. Lisäksi molemmat painottavat haluaan jatkaa neuvotteluja.

Israelilaisneuvottelija Yossi Sarid luonnehti Taban neuvotteluja "mitä onnistuneimmiksi". Palestiinalaisten mukaan Israel on esittänyt uusia karttaluonnoksia, joissa Länsirannan palestiinalaiskylät ja kaupungit olisivat paremmin yhteydessä toisiinsa aiempiin esityksiin verrattuna. Palestiinalaiset haluaisivat itse vartioida tulevan valtionsa rajoja, mutta Israel, turvallisuuteen vedoten, haluaa sijoittaa sotilasleirejä Jordan-joen laaksoon. Israel haluaa leireihin myös tieyhteydet.

Vaalit lähestyvät

Palestiinalaisten neuvottelija Ahmed Korei kertoi aiemmin tänään, etteivät rauhanneuvottelut voi jatkua huomista pidemmälle Israelin lähestyvien vaalien vuoksi. -Aikomuksena on neuvotella sunnuntaihin asti, katsoa mikä on tilanne ja jatkaa vaalien jälkeen, kertoi Korei. Hänen mukaansa sunnuntain jälkeen vaalit vievät jo israelilaisten ajan. Sekä Israel että palestiinalaiset ovat jo myöntäneet, että lopullisen rauhansopimuksen saaminen aikaan ennen vaaleja on käytännöllisesti katsoen mahdotonta.

Pääministeri Ehud Barak sanoi eilen Israelin televisiossa, että Taban neuvotteluissa on edistytty monissa kysymyksissä vaikkakaan neuvotteluja ei ole mahdollista viedä loppuun ennen vaaleja. Hänen mukaansa neuvottelut lopetetaan jossain vaiheessa ensi viikon alussa. Palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin mukaan Lähi-itään ei saada rauhaa mikäli oikeistolainen Ariel Sharon voittaa Israelin pääministerivaalit. Mutta Arafatin mielestä rauhaa ei saavuteta myöskään Barakin hallituksen kanssa. Arafat vetosi Euroopan unioniin, jotta se avustaisi enemmän rauhanprosessia, etenkin nyt, kun Yhdysvaltain uusi hallinto on vasta asettumassa Valkoiseen taloon. Arafatin haastattelu julkaistiin italialaisessa La Repubblica-lehdessä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.