Applen sähköautoprojekti repimässä Hyundain johtoportaan kahtia: "Emme ole yhtiö, joka valmistaa autoja muille"

Tämä ei ole mikään villi konseptiauto, vaan uusi Hyundai Tucson 0:20
Tämä ei ole mikään villi konseptiauto, vaan uusi Hyundai Tucson.

Applen ja Hyundain mahdollinen yhteistyö ei miellytä kaikkia korealaisvalmistajan johtajia.

Applen vuosia huhuttu autoprojekti elää ja voi hyvin, ja kalifornialainen teknologiajätti on tiettävästi tuomassa markkinoille omaa sähköautoaan lähivuosina.

Viime aikoina kulisseissa on neuvoteltu siitä, kuka Applen auton valmistaa. Kaikkein pisimmälle neuvottelut ovat edenneet korealaisen Hyundain sekä sen sisarbrändi Kian kanssa, mutta ilmeisesti korealaiset eivät pidä Apple-yhteistyötä täysin mutkattomana.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Hyundain johtoporras on tällä hetkellä jakautunut kahtia Apple-yhteistyötä kannattaviin sekä sitä vastustaviin.

Hyundai on nimittäin aina välttänyt autojen valmistamista muille. Se valmistaa sekä moottorinsa että vaihteistonsa, mutta jopa käyttämänsä teräksen itse.

– Tuskailemme tällä hetkellä sen kanssa, miten hoitaisimme homman, ja onko kyseessä hyvä vai huono juttu. Emme ole yhtiö, joka valmistaa autoja muille. Ei ole sanottua, että Applen kanssa työskentely johtaisi hyvään lopputulokseen, Hyundain johtoportaasta kommentoitiin Reutersille nimettömästi.

"Apple on pomo"

Applen ja korealaisvalmistajan neuvotteluista ei ole tihkunut julkisuuteen juurikaan tietoa, mutta tällä hetkellä sekä Hyundai että Kia ovat tarjolla Applen sähköauton valmistajiksi. Mikäli diili tehtäisiin Kian kanssa, valmistettaisiin auto todennäköisesti Kian Yhdysvaltain-tehtaalla Georgiassa.

Applen ja Hyundain kerrotaan istahtaneen saman pöydän ääreen ensimmäisen kerran jo vuonna 2018. Keskustelut kuitenkin kaatuivat tuolloin juuri Hyundain haluttomuuteen tehdä yhteistyötä.

Reutersin Hyundai-lähteen mukaan korealaisyhtiössä vastustetaan Apple-yhteistyötä niin voimakkaasti, että mikäli homma halutaan saada nytkähtämään eteenpäin, saattaa yhtiö joutua vaihtamaan väkeä johtoportaassaan.

– Apple on pomo. He hoitavat itse markkinointinsa, tuotteidensa suunnittelun ja brändinsä. Mutta Hyundaikin on pomo. Yhtälö ei oikein toimi, nimetön lähde kertoi.

Hyundailla olisi kuitenkin halukkuutta saada koko tuotantokapasiteettinsa tehokkaaseen käyttöön. Applen – tai minkä tahansa yhtiön – sopimusvalmistajana toimiminen auttaisi sitä pitämään yllä tuotantomääriään.

Lähde: Reuters, Automotive News Europe

Lue myös:

    Uusimmat