”Kuin näkisit iPhonen ensimmäistä kertaa” – omenalogolla varustetusta sähköautosta tulossa totta?

MX-30 on Mazdan ensimmäinen sähköauto 2:16
Tältä näyttää Mazdan ensimmäinen sähköauto MX-30.

Apple on taas vaihteeksi autohuhujen keskiössä. Uutistoimisto Reuters on haastatellut projektin parissa työskennelleitä lähteitään ja kaivanut esiin yksityiskohtia teknologiajätin suunnitelmista.

Applen autoprojekti on soutanut ja huovannut jo vuosikausia. Se on noussut otsikoihin säännöllisen epäsäännöllisesti vuodesta 2014 lähtien ja on tietojen mukaan keskeytynytkin pariin kertaan.

Viimeisimpien tietojen mukaan Project Titan -koodinimellä Applen sisällä tunnettu projekti olisi kuitenkin vauhdissa.

Yhdessä vaiheessa Applen kerrottiin luopuneen suunnitelmista tuoda markkinoille oma auto ja keskittyvän autonomisen ajamisen teknologian kehittämiseen ja tarjoamiseen autovalmistajien käyttöön. Tämäkin vaihtoehto on Reutersin mukaan edelleen pöydällä, mutta uutistoimiston tietojen mukaan Applella olisi kuitenkin teossa ihan omakin sähköauto.

Oma akkuteknologia?

Apple palkkasi vuonna 2018 Teslan Doug Fieldin vetämään projektia. Field irtisanoi ensitöikseen 190 projektin parissa työskennellyttä henkilöä ja tiettävästi aloitti puhtaalta pöydältä.

Applea lähellä olevien lähteiden mukaan kalifornialaisvalmistaja haluaisi käynnistää autonsa tuotannon vuoteen 2024 mennessä, mutta koronaviruksen vuoksi sitä saatettaneen lykätä vuoteen 2025 tai jopa pidemmälle. Apple ei ole ymmärrettävästi huhupuheita kommentoinut.

Applen kerrotaan hyödyntävän autossaan sen itsensä kehittämää akkua, joka tarjoaisi nykyakkuja pidemmän toimintamatkan halvempaan hintaan. Applen väitetyssä ratkaisussa hyödynnettäisiin litium-rautafosfaattia, joka olisi vähemmän altis ylikuumenemiselle.

– Se on seuraavan tason akkuteknologiaa. Aivan kuin näkisit iPhonen ensimmäistä kertaa, yksi lähteistä totesi Reutersille.

Applen kerrotaan neuvotelleen autonsa valmistuksesta muun muassa itävaltalaisen Magnan kanssa, joka valmistaa myös Mercedes-Benzejä Daimlerin laskuun. Neuvottelujen kerrotaan kuitenkin katkenneen Applen autosuunnitelmien epävarmuuden vuoksi.

Oman autotuotannon menestyksekäs käynnistäminen ja voiton tekeminen on kaiken lisäksi valtaisa urakka, jossa onnistuminen ei ole mitenkään sanottua. Teslalta voitolliselle tielle nousemiseen meni 17 vuotta.

– Jos jollain on resurssit siinä onnistumiseen, niin se on Apple. Mutta auto ei kuitenkaan ole älypuhelin, yksi Project Titanissa työskennellyt henkilö kertoi Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat