Anttila: Kestävä kehitys maataloustukien pohjaksi

EU:ssa on pitkään kiistelty ja väännetty kättä maataloustuista ja niiden jakoperusteiden uudistamisesta. Tällä hetkellä erot hehtaaria kohti laskettuna ovat jäsenmaissa erittäin suuret, ja tukien tasauspaine on kova. EU-komissio julkistaa tänään alustavat linjauksensa unionin maatalouspolitiikan uudistamiseksi.

Komissio aikoo korostaa entisestään ympäristötukien merkitystä, ja niihin tulee uutta maakohtaista joustoa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että tukien tasauksesta tulee kova vääntö ja siirtymäajoista pitkiä. Anttila on jo etukäteen tyytyväinen komission linjauksista tihkuneisiin tietoihin. Huomenta Suomessa vieraillut Anttila muistuttaa, että esimerkiksi ruoan tarve kasvaa koko ajan.

- Maapallolla ruoan tuotantoa täytyy lisätä 70 prosenttia nykyisestä. Tämä on hyvin kantava voima tukiuudistuksessa. Ruokaa pitää tuottaa enemmän kaikilla EU:n alueilla.

Vihreyttä ja kustannuksia

Anttila muistuttaa, että yksi iso asia uudistuksia tehtäessä on eri maiden erilainen kustannustaso.

- Tässä haetaan nyt pitkiä siirtymäkausia. Eri maiden erilaiset kustannustasot on otettava huomioon, kun tasauksia tehdään. Samaa politiikkaa ei voida räätälöidä joka maahan.

Tukien jakoon on tulossa myös vihreä näkökulma. Hehtaaritukeen tulee elementti, jonka pohjana on kestävän kehityksen idea. Ministerin mukaan joka maassa mietitään, mitä vihreitä arvoja otetaan mukaan.

- Esimerkiksi Itämeren suojelu voidaan ottaa huomioon, kun sovitaan mitä ympäristöasioita tukeen sisällytetään.

- Myös veronmaksajat ja kuluttajat haluavat, että kestävä kehitys on tukiasioissa mukana, Anttila summaa.

Katso maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan haastattelu: (Huomenta Suomi 18.11.2010)

Lue myös:

    Uusimmat