Mainos

EU:lta tänään ehdotukset maataloustuista - luonnonhaittakorvaukset pysyvät

Euroopan unionin komissio julkistaa iltapäivällä alustavat linjauksensa unionin maatalouspolitiikan uudistamiseksi.

Suomessa on pelätty, että maatalous voi menettää satoja miljoonia euroja tukirahoja. Mutta pelko on osoittautumassa aiheettomaksi.

Komissio aikoo korostaa entisestään ympäristötukien merkitystä, ja niihin tulee uutta maakohtaista joustoa. Suomelle elintärkeät luonnonhaittakorvaukset eli niin sanottu LFA-tuki pysyy yhä EU:n yhteisrahoituksen piirissä.

Suomen maatalouden kannalta EU:n luonnonhaittakorvaukset ovat tärkeät, sillä ne kattavat koko maan. EU:n maksaman, mutta Suomelle riittämättömän tuen päälle on tähän asti saatu maksaa myös omaa kansallista tukea. Sen jatkuminen on siis suomalaiselle viljelijälle elintärkeää ja sen menetystä on pelätty, kun EU-komissio on halunnut rukata maatalouspolitiikkansa kahden eri pilarin sisältöjä.

Tänään Brysselissä julkistettavasta EU-komission tiedonannosta käy ilmi, että vaikka osa LFA-tuesta siirtyy pilarista toiseen, oma rahoitus sallitaan jatkossakin. Kukin LFA-tuen piirissä oleva maa saa siis ottaa käyttöön sellaisen tukisumman kuin se tarvitsee.

Tiedonannon mukaan myös tuotantoon sidottua tukea on mahdollista jatkaa saman tasoisena kuin tällä hetkellä, kun taas aiemmin vaadittiin tuotantoon sidotun tuen jatkuvaa alenemista.

Uutta maatalouskomissaarin kaavailuissa on myös joustavuus. Maataloustuki jatkuu vahvana, mutta jotta se olisi muidenkin kuin viljelijöiden silmissä hyväksyttävää, ympäristöön liittyvät tuet korostuvat.

Komissio pyytää nyt jäsenmaiden ehdotuksia ympäristötukien toteuttamiseen.

(MTV3)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.