Antti Pennanen otti kantaa Suomi-kiekon nykytilaan – MM-kisat kertoivat raa’an totuuden: "On selvää, että meillä riittää töitä"

6:07
Videolla nuorten MM-kisojen purku. Äänessä MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi nappasi mitalin, kun se kaatoi pronssiottelussa Venäjän. Kanadassa pelattu turnaus kertoi raakaa kieltä kansainvälisen pelin ja sen vaatimusten nykytasosta. Kisojen jälkeen Suomen joukkueen päävalmentaja Antti Pennanen piti puheenvuoron, jossa hän lähetti tärkeän viestin ruohonjuuritasolle.

Pennasen valmentama Suomen joukkue löi pöytään vähintäänkin kiitettävän suorituksen alkuviikolla päättyneissä MM-kisoissa. Suomi paransi turnauksen edetessä, ja se laittoi mestarisuosikit koville. Jalkoihin jäivät Ruotsi ja Venäjä, minkä lisäksi mestaruuteen marssinut USA oli jopa pelillisesti Suomea heikompi.

– Suomalaisessa jääkiekossa moni asia on hyvin. Ihan jos miettii, miten pärjäämme kansainvälisellä mittapuulla. Pohjilla on paljon hyvää, Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen sanoo MTV Urheilulle.

Nuorten MM-turnaus tarjosi ison oppitunnin kansainvälisen jääkiekkotuotannon nykytasosta. Kanadan Edmontonissa pienessä kaukalossa pelatuissa kisoissa pelitempo oli katossa. Suomelle kovin oppitunti tuli alkulohkon päätösottelussa Kanadaa vastaan. Nuorten Leijonien päävalmentaja Pennanen oli tuolloin lähes sanaton, kun hän kuvaili sitä, millaisten haasteiden keskelle Suomi joutui.

– Jos miettii suomalaisen jääkiekkoilun kehityskohtia ja sitä, että yritämme saada lisää pelaajia NHL:ään, niin fakta on se, että pelinopeus ja pelitempovaade ovat erittäin kovalla tasolla. Ei tarvitse puhua kuin perustaidoista. Miten syötetään ahtaissa tiloissa, kuinka kovaa syötetään, miten ammutaan ja niin edelleen. Ja miten pelataan yhdellä yhtä vastaan tilanteet. Perinteiset lajitaidot pitää asettaa erittäin kovaan arvoon, Pennanen vaatii.

Suomi antoi raa’assa yksilöosaamisessa tasoitusta muun muassa Kanadalle, Yhdysvalloille ja Venäjälle. Loistavasti toiminut yhteispelipohja muovasi isoa kuvaa.

Kehitystyö

Nyt uhkana on se, että viime vuosien kansainvälinen menestys sokaisee suomalaisen jääkiekon tilaa.

– Emme voi jäädä laakereille makaamaan, Pennanen sanoo tuimana.

Nuorten Leijonien päävalmentaja ja Leijonien apuvalmentaja Pennanen on tällä hetkellä yksi Suomen johtavista jääkiekon viestinviejistä. Hän ja Jukka Jalonen (A-maajoukkueen päävalmentaja) ovat isoimpia tekijöitä, kun suomalaista jääkiekkoa pyritään viemään eteenpäin.

– On selvää, että meillä riittää töitä. Ihan jo sen perusteella, kun katsoi kentän tasolta, vaihtoaitioista noita pelejä. Perustaitoihin pitää satsata, eikä niitä saa unohtaa. Pelinopeus, pienen tilan tempo ja tilataitavuus vain korostuvat jatkossa. Meidän on pakko paiskia hommia niiden kanssa, Pennanen myöntää.

Kyseisellä kommentillaan Pennanen viittasi suoraan suomalaiseen pelaajatuotantoon.

Nuorten MM-turnauksessa Suomen kokoonpanossa esiintyi kahtiajakoa. Muutamat kärkiyksilöt loistivat, mutta heidän jälkeensä hartiat jäivät aivan liian kapeiksi.

– Fakta on se, että pelillisten rakenteiden pitää olla kunnossa, mutta emme voi myöskään unohtaa yksilöiden taitoihin liittyviä asioita. Voi olla, että tulevaisuudessa niitä pitää painottaa vielä enemmän. Ja ennen kaikkea niin, että taidot näkyvät itse pelissä.

– Tuo on se tärkeä viesti, mikä pitää viedä seuroihin, Pennanen sanoo turnauksen opeista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja