Heikkilä lähetyksessä: Lihavakin voi olla aliravittu

Lääkäri Antti Heikkilä puhui Studio55.fi-ohjelmassa vitamiineista ja lisäravinteista.

Antti Heikkilä kertoi lähetyksessä, että ihmiselle tarpeelliset ravinteet voidaan jakaa kahteen ryhmään. Makroravinteisiin kuuluvat suuret ryhmät kuten rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit. Mikroravinteisiin puolestaan kuuluvat esimerkiksi vitamiinit, antioksidantit ja mineraalit.

Heikkilän mukaan ruoan terveellisyyden ratkaisee se, kuinka paljon siinä on mikroravinteita. Nykyajan ongelmaksi hän näkee sen, että mitä enemmän ruokaa prosessoidaan, sitä vähemmän siinä on mikroravinteita. Siinä mielessä ravintolisä/korvaus on Heikkilän mielestä aiheellinen, koska niitä ei enää saa ruoasta niin kuin ennen.

− Tehomaatalous on aika tehokkaasti muuttanut eri ruoka-aineiden mikroravinnepitoisuuksia. Monet ovat parin kolmen kymmenen vuoden sisällä romahtaneet puoleen eri maissa. Suomesta en ole nähnyt vastaavia tutkimuksia, mutta Yhdysvalloissa ainakin, Heikkilä sanoi ohjelmassa.

Heikkilä pitää kyseisiä tutkimustuloksia huolestuttavina.

− Puutostautien määrä on lisääntynyt, ja monet ovat aliravittuja, vaikka ovat lihavia. Heiltä puuttuu mikroravinteita, koska he syövät puhdistettuja ruokia.

Elintoiminnot eivät Heikkilän mukaan ole mahdollisia ilman mikroravinteita. Mikroravinteet mahdollistavat aineenvaihdunnan, ja makroravinteet ovat pääasiallisia energian lähteitä tai rakennuspalikoita.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Antti Heikkilä kertoi vitamiineista ja lisäravinteista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja