Mainos

Antero Mertarannasta jääkiekon MM-kisojen pääselostaja - katso haastattelu

Suomalaisen urheiluselostamisen tunnetuin mies Antero Mertaranta selostaa jääkiekon MM-kisat CANAL+:n Hockey Night -tiimissä.

Yleisradiolle parin vuosikymmenen ajan urheilua selostanut ja lähes kultin luonut Mertaranta neuvotteli viime kevään kisojen jälkeen jatkostaan pitkään. Hän myöntää, että neuvottelut olivat vaikeat eikä valinta Yle:n ja MTV:n välillä ollut herkkua.

- Vieläkin tuntuu hämmentävältä. Tässä on pitkä rupeama takana Ylessä ja siellä on hirvittävä määrä ystäviä. Tosin nyt alkaa tuntua vapauttavalta kun olen päätökseni tehnyt, Mertaranta kertoo tunnelmistaan.

- Ja toisaalta, jos ihminen on itsensä kanssa tasapainossa, niin ei tarvitse kauheasti välittää siitä, mitä huutelua ympäriltä kuuluu.

Luokanopettajan koulutuksen saanut Mertaranta (s. 1956) on toiminut urheiluselostajana jo reilut parikymmentä vuotta. Ura alkoi lahtelaisen paikallisradioaseman selostajana 1980-luvun lopulla. Television puolella "Antsaa" on kuultu kohta kahdenkymmenen vuoden ajan.

Mertaranta on selostanut urallaan lukuisia eri urheilulajeja, mutta hänet tunnetaan ennen kaikkea jääkiekkomaajoukkueen MM-kisaotteluiden selostajana.

Pusuja ja kebabia

Mertarannan selostustyyli on todellista verbaalitykitystä, jota vuosien vieriminen ei ole ainakaan hidastanut. Sanavalinnoissa ei ole juututtu perinteisen urheilujargonin kierrättämiseen, vaan puolustusta on viety kebab-kioskille ja vastustajalle tarjottu pusuja. Juuri tämän vuoksi Antsasta on tullut yleisön lemmikki.

Miten Mertaranta itse näkee oman käsittämättömän suosionsa?

- Mä olen aina tehnyt työni omista lähtökohdistani ja omalla tavallani. Vaikea tuohon on mitään sanoa, mutta mä toivon, että työstäni näkyy sellainen aitous, kuuluu miehen analyysi omista kyvyistä.

Lätkäfanit saivat todistaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen ensimmäistä MM-kultaa vuonna 1995 Antsan riemukkaan selostuksen säestämänä, ja tämä teki Mertarannasta monien mielessä ikuisen Leijona-äänen. Vuoden -95 kisat olivat Mertarannan ensimmäiset, joten viime kevään kultaan päättyneet karkelot sulkivat ympyrän. Mikä on uusiin haasteisiin loikanneen Mertarannan veikkaus tulevasta menestyksestä?

- Kyllä mä uskon, että Suomi on neljän parhaan joukossa - ollaan sen verran realistisia. Olen varovainen ennustuksissani, mitä vanhemmaksi sitä tulee, sen varovaisemmaksi tässä muuttuu, naureskelee Mertaranta.

Antsan suusta on kuultu vuosien saatossa lukuisia toinen toistaan erikoisempia kielikuvia ja puheenparsia, joiden parhaimmistoa on listattu kerta toisensa jälkeen.

Mertaranta toimii jatkossa CANAL+:n Leijona-selostajana Euro Hockey Tourin -turnauksista MM-kisoihin. Mertaranta on mukana myös viikoittaisessa Hockey Night -makasiiniohjelmassa.

Katso Aaro Kajasteen juttu (Kymmenen uutiset 17.10.2011)

Lue:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.