Anneli Auerin lapsi kertoi ystävälleen vuosia sitten, että syytteet äitiä kohtaan eivät pidä paikkaansa – "Heitä on lapsena painostettu"

Anneli Auerin lapsi kertoi jo vuosia sitten ystävälleen, ettei äiti ole tehnyt rikosta – uusia tietoja poikkeuksellisesta tapauksesta 7:34
Auerin lapsi kertoi jo vuosia sitten ystävälleen, ettei äiti ole tehnyt rikosta – rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén summaa, mitä poikkeuksellisesta tapauksesta nyt tiedetään

Anneli Auerin toiseksi nuorin lapsi oli kertonut hyvälle ystävälleen alakoulussa, että syytteet hänen äitiään kohtaan eivät pidä paikkaansa.

Auerin lapsi oli keskustellut äitinsä rikostuomiosta ystävänsä kanssa, kun lapset olivat neljännellä luokalla. Lapsi oli kertonyt ystävälleen vuosien takaisista asioista ja sanonut, että syytteet hänen äitiään kohtaan eivät pidä paikkaansa. Lapsen mukaan Auer ei ollut tehnyt mitään pahaa lapsilleen.

Auerin lapsi oli ja on yhä hyvä ystävä tytön kanssa, jonka kanssa Aueria nyt edustava asianajaja Markku Fredman oli käynyt puhelinkeskustelun viime syyskuussa.

Muistio puhelinkeskustelusta tuli julkiseksi tänään, kun korkein oikeus antoi osan Auerin ja hänen entisen miesystävänsä Jens Kukan tuomionpurkuhakemukseen liittyvästä aineistosta julkisuuteen.

Muistiosta ilmenee, että Auerin lapsi oli kertonut ystävälleen neljännellä luokalla, että kukaan perheen lapsista ei asu oikeilla vanhemmillaan. Lapset asuivat tuolloin sijaisperheessä. Auerin lapsi oli lisäksi kertonut ystävälleen, että he olivat saaneet palkintoja kertomuksistaan.

Nykyään 20-vuotiaan ystävän mielestä hänelle ei syntynyt epäilystä siitä, etteikö Auerin lapsi olisi puhunut hänelle totta.

Lapset kertoivat sepittäneensä tarinoita

Auerin lapsia edustava asianajaja toimitti korkeimmalle oikeudelle lausuman maaliskuussa, kun Auer ja Kukka jättivät tuomionpurkuhakemuksensa KKO:hon.

Kolme Auerin lapsista on nyt aikuistuttuaan ilmoittanut, että heidän kertomuksensa lapsena tehdyissä haastatteluissa äitiin kohdistuneista seksuaalirikossyytöksistä eivät olleet totta.

Lasten mukaan sepitettyjä tarinoita ei ole perusteltua pitää salaisena, vaan ne tulisi määrätä julkisiksi. 

Korkein oikeus käsittelee parhaillaan Auerin ja Kukan hakemusta purkaa kaksikolle kymmenen vuotta sitten langetettu seksuaalirikostuomio. KKO päätti tänään, että tuomionpurkuhakemukseen liittyvä aineisto pysyy pääosin salaisena toistaiseksi. Asiassa esitetty uusi aineisto annettiin sen sijaan osittain julki.

Kukka sai vuoden 2013 kesäkuussa 10 vuoden ja Auer 7,5 vuoden vankeustuomion lapsiin kohdistuneista rikoksista. 

Väitettyjen rikosten tekoaikana osa Auerin lapsista on ollut hyvinkin nuoria, 3–11-vuotiaita. Rikosten epäiltiin tapahtuneen vuosina 2007 ja 2008. Lapset olivat 7–14-vuotiaita, kun psykologit haastattelivat heitä tapahtumista.

"Totuudenvastaisia kertomuksia"

Tuomionpurkuhakemuksen perusteena on, että Auerin kolme nuorinta lasta ovat kertoneet Auerin asianajajalle valehdelleensa tuomioon johtaneista tapahtumista sijaisvanhempiensa johdattelemana.

– Lasten kertomusten mukaan Auer ja Kukka olisivat monilla eri tavoilla syyllistyneet heihin ja isosiskoonsa kohdistuneisiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin Auerin ja Kukan seurustellessa keskenään, tuomionpurkuhakemuksessa todetaan.

Auer ja Kukka alkoivat seurustella loppuvuonna 2007. Seurustelu päättyi vuoden 2008 kesän jälkeen. Aueria alettiin epäillä miehensä murhasta vuonna 2009.

Auerin ja Kukan tuomionpurkuhakemuksen mukaan Auerin lapset antoivat esitutkinnassa totuudenvastaisia kertomuksia.

– Auerin nuorimmat lapset ovat tätä purkuhakemusta varten uutena seikkana ilmaisseet, että heidän 7–12-vuotiaina antamansa, painostuksen johdosta syntyneet kertomukset heihin ja neljänteen asianomistajaan kohdistuneista rikoksista eivät pidä paikkaansa. Auer ja Kukka eivät ole nyt aikuistuneiden asianomistajien mukaan syyllistyneet syykseen luettuihin rikoksiin. Neljäs asianomistaja (Auerin vanhin lapsi) on kertonut näin jo asian hovioikeuskäsittelyssä häntä kuultaessa, hakemuksessa todetaan.

Lasten mukaan kertomuksia harjoiteltiin

Nykyään 18–23-vuotiaat lapset ovat hakemuksen mukaan erikseen ottaneet yhteyttä asianajaja Markku Fredmaniin vuosina 2021–2023 väärän tuomion korjaamiseksi.

– He ovat uutena seikkana kertoneet, kuinka heitä on lapsena painostettu antamaan äitiään ja Kukkaa syyllistävät kertomukset ja kuinka näitä kertomuksia harjoiteltiin yhdessä etukäteen. He ovat myös kertoneet kuinka heidät vieraannutettiin äidistään ja isosiskostaan, hakemuksessa lukee.

Fredmanin tekemän hakemuksen mukaan asiassa on uuden selvityksen perusteella erityisen painava syy tutkia tuomion purkamisen edellytykset uudelleen, vaikka Auer ja Kukka ovat jo aiemmin hakeneet saman tuomion purkamista korkeimmasta oikeudesta.

Auer ja Kukka hakivat tuomioidensa purkua jo vuosina 2014 ja 2016. Korkein oikeus hylkäsi kummankin purkuhakemuksen. Tuolloin käytössä ei ollut kolmen lapsen lausuntoja eikä Auerilla ollut kontaktia lapsiinsa.

Auer toimitti käyntikortit lapsille

Vuonna 2017 Auer ja Kukka ottivat yhteyttä Fredmaniin tarkoituksenaan selvittää, olisiko asiassa mahdollista hakea uudelleen tuomionpurkua, jos ainakin osa lapsista olisi jossain vaiheessa valmiita tulemaan asiassa kuulluiksi ja kertomaan tuomion oikeellisuudesta.

Fredman ohjeisti Aueria ja Kukkaa, että lapsia ei saa millään tavalla painostaa lausunnon antamiseen.

Myöhemmin lapset ottivat yhteyttä äitiinsä. Fredman antoi Auerille käyntikorttejaan vuonna 2020, jotka tämä voisi antaa lapsilleen, jotta nämä ottaisivat yhteyttä ja kertoisivat asianajajalle näkemyksensä mahdollista purkuhakemusta varten. Auer toimitti käyntikortit lapsille.

Ensimmäinen lapsista otti yhteyttä Fredmaniin elokuussa 2021. Fredman kävi lasten kanssa keskusteluja heidän aloitteestaan elokuun 2021 ja tammikuun 2023 välisenä aikana.

– Lasten kanssa käymistäni keskusteluista ilmeni, että Anneli Auer kadotti kaiken yhteyden lapsiinsa jouduttuaan vangituksi tässä asiassa. Lapset ovat nyt ottaneet itse yhteyttä äitiinsä, Fredman kirjoittaa.

Auerin ja Kukan purkuhakemuksen käsittely jatkuu korkeimmassa oikeudessa.

Asiantuntija: Edessä on uusi vuosien oikeusrumba, jos Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomiot puretaan 1:22
Asiantuntija: Edessä on uusi vuosien oikeusrumba, jos Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomiot puretaan.

Lue myös:

    Uusimmat