Oikeusrumba Anneli Auerin ympärillä voi kestää yli 20 vuotta: "Varovaisinkin arvio uudelle käsittelylle on 3–4 vuotta"

Asiantuntija: Edessä on uusi vuosien oikeusrumba, jos Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomiot puretaan 1:22
Jos Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomio puretaan, on edessä vähintään kahden oikeusasteen uusi käsittely, jolle kestona varovaisinkin arvio on 3–4 vuotta, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi MTV Uutiset Livessä.

Anneli Auerin ympärille kietoutuvien rikosepäilyjen aikajana voi venyä yli 20 vuoteen, jos Auerin ja Jens Kukan 10 vuotta sitten langetetut seksuaalirikostuomiot puretaan ja tapaus otetaan oikeudessa uudelleen käsiteltäväksi.

Kymmenen vuoden takaista Turun hovioikeuden tuomiota Auerin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista vaaditaan nyt purettavaksi korkeimmassa oikeudessa. Auerin kolme nuorinta lasta ovat kertoneet Auerin asianajajalle valehdelleensa tapahtumista sijaisvanhempien johdattelemana. 

Kukka sai kesäkuussa 2013 10 vuoden ja Auer 7,5 vuoden tuomion. Korkein oikeus hylkäsi Auerin purkuhakemuksen tuomiostaan.

Kaikki alkoi joulukuussa 2006

Rikosprosessi Auerin ympärillä alkoi, kun hänen miehensä Jukka S. Lahti surmattiin 1. joulukuuta 2006. Niin sanotusta Ulvilan murhasta epäiltiin muutaman vuoden tutkinnan jälkeen myös Aueria, jonka käräjäoikeus tuomitsi elinkautiseen murhasta marraskuussa 2010. Heinäkuussa 2011 hovioikeus kuitenkin totesi Auerin yksimielisesti syyttömäksi.

Tämän tuomion jälkeen Auerin lasten sijaisvanhempana toiminut veli otti yhteyttä syyttäjään ja kertoi nuorimpien lasten kertoneen Auerin harrastaneen saatananpalvontaa ja harjoitelleensa miehensä surmaamista.

Lisäksi esiin tulleet seksuaalirikosepäilyt otettiin omaan käsittelyynsä, ja Auer sekä Kukka tuomittiin. Lokakuussa 2012 korkein oikeus palautti käräjäoikeuteen myös Ulvilan murhajutun, joka eteni samoin askelin kuin edellinen: Käräjiltä elinkautinen, hovioikeudesta vapauttava Auerille helmikuussa 2015.

Saaga Auerin ympärillä ehti viettää hiljaiseloa muutaman vuoden, kunnes viime perjantaina putosi uutispommi. Täysi-ikäistyneet lapset sanovat nyt valehdelleensa kertoessaan pikkulapsina heihin kohdistuneista seksuaalirikoksista sekä äitinsä ja Jens Kukan saatananpalvontarituaaleista.

Lapset ovat kertoneet Auerin asianajajalle, että sijaisvanhemmat olivat johdatelleet heitä kertomaan Auerin tekemistä seksuaali- ja väkivaltarikoksista.

Moni varmasti miettiikin, mihin tässä voi uskoa ja kuinka kauan tämä kaikki vielä voi kestääkään? Jo aiempi oikeusrumba toi Auerille yli 550 000 euron korvaukset Valtiokonttorilta.

– Jos (korkein oikeus) purkaa tuomion, niin syyttäjä arvioi, onko edelleen olemassa, uusi selvityskin huomioon ottaen syyttämisen edellytykset, eli todennäköisiä syitä Auerin ja Jens Kukan syyllisyydestä. Jos on, alkaa uusi kierros ja hän esittää käräjäoikeudessa syytteen, uudistaa sen, taustoittaa MTV Uutiset Livessä Auerin tapauksesta puhunut rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

– Kuullaan kaikkia, keitä on kuultu aiemmassa vaiheessa: Oliko siellä 10 psykologia, 8 lääkäriä. Ja lapsia varmaan henkilökohtaisesti kuullaan, Tolvanen jatkaa.

Lisäksi poliisin on tarkoitus kuulla jo esivalmistelussa Auerin lapsia erikseen. Professorin mukaan edessä voi olla kolmen oikeusvaiheen käsittely.

– Jos tuomio puretaan, niin hyvin todennäköisesti se käsitellään kahdessa oikeusasteessa, ja varovaisinkin arvio on 3-4 vuotta, Tolvanen jatkaa.

Nyt hovin tuomio on totta somepainostuksesta huolimatta

Tolvanen kuitenkin korostaa, että Turun hovioikeuden päätös on tällä hetkellä totuus, "jonka mukaan pitää elää". Tämän viestin hän haluaa välittää etenkin somekeskustelijoille, joiden "tuomion" mukaan korkeimman oikeuden on pakko purkaa kaksikon tuomiot.

– Niinhän ei ole. Me olemme julkisuudessa julkisen selosteen varassa. Korkein oikeus saa kaikki tiedot haltuunsa ja heillä on parhaat edellytykset arvioida tämä, Tolvanen jatkaa.

Tolvanen korostaa, että lasten kertomukset ovat vain osa seksuaalirikostuomiota. Lisäksi on kuultu asiantuntijoita, esitelty lasten somaattisia tutkimustuloksia ja todistettu, että lapsilla oli fyysisiä vammoja, myös genitaalialueilla.

Suurin osa näytöistä perustui kuitenkin Auerin kolmen nuorimman lapsen kertomuksiin. Lapsista vanhin kiisti seksuaalirikokset jo niiden epäilyvaiheessa.

Kipeä kysymys, joka on pakko kysyä

Millä perusteella voidaan ajatella, että nuoremmat lapset valehtelivat silloin eivätkä nyt?

– Muisti tietysti heikkenee ja ottaa koko ajan vaikutteita siitä, mitä tapahtuu myöhemmin. Tässä mielessä totta kai kertomus, joka annetaan mahdollisimman lähellä tapahtumaa, sitä pidetään luotettavimpana, Tolvanen toteaa.

Tolvasen mukaan ei ole suinkaan tavatonta, että esimerkiksi seksuaalirikoksissa tuomio annetaan esitutkinnan perusteella, jos käräjä- ja hovioikeudessa todistusta on muutettu.

Edessä ei siis suinkaan ole läpihuutotapaus, joka puhdistaa Auerin ja Kukan maineen. Korkein oikeus ilmoitti tiistaina, että se kuulee tapauksen vastapuolia tuomion purkuhakemuksen julkisuudesta. 

Syyttäjiltä ja alkuperäisen rikosasian asianomistajilta pyydetään kannanottoa siihen, miltä osin hakemus on julkinen ja miltä osin salainen. Sitä ennen hakemusta ei anneta muun muassa toimittajille. 

Lausumien määräaika tulee todennäköisesti olemaan muutamia viikkoja. Jo tämä toimii esimerkkinä siitä, että tapauksen käsittely voi jatkua vielä pitkälle – ainakin tällä vuosikymmenellä.

Juttua muokattu 22.06: Poistettu Jens Kukan uusi sukunimi jutusta.

Katso Tolvasen koko haastattelu tästä:

Näin Anneli Auerin uusia käänteitä saanut juttu etenee seuraavaksi – haastattelussa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen 20:49

Video: Lainoppineet arvioivat, minkä suuruiset korvaukset Auer voisi saada, jos tuomio purettaisiin

"Kyllä tämä valtiolle kalliiksi tulee" – Lainoppineet arvioivat mahdollisia korvaussummia Auerin tuomion purkamisessa 1:35

Lue myös:

    Uusimmat