Korkein oikeus päätti: Anneli Auerin seksuaalirikosjutun salattu aineisto pysyy salaisena toistaiseksi

Anneli Auerin tuomionpurkuhakemukseen liittyvä aineisto pysyy pääosin salaisena toistaiseksi. Korkein oikeus päätti asiasta tänään. Asiassa esitetty uusi aineisto on sen sijaan osin julkista.

Korkein oikeus otti asiaan kantaa nyt, sillä se käsittelee parhaillaan Anneli Auerin ja hänen entisen miesystävänsä Jens Kukan hakemusta purkaa kaksikolle kymmenen vuotta sitten langetettu seksuaalirikostuomio.

Kukka sai vuoden 2013 kesäkuussa 10 vuoden ja Auer 7,5 vuoden vankeustuomion lapsiin kohdistuneista rikoksista.

Tuomionpurkuhakemuksen perusteena on, että Auerin kolme nuorinta lasta ovat kertoneet Auerin asianajajalle valehdelleensa tuomioon johtaneista tapahtumista sijaisvanhempiensa johdattelemana.

Tuomionpurkuhakemuksen liitteenä on esitetty korkeimmalle oikeudelle hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot, aikaisemmin salassa pidettäväksi määrättyjä oikeudenkäyntiasiakirjoja sekä uutta aineistoa.

Auer ja Kukka ovat toivoneet, että asia ja siihen liittyvät asiakirjat voitaisiin käsitellä julkisesti. KKO päätti nyt, että aineisto pysyy toistaiseksi pääosin salaisena.

Asiantuntija: Edessä on uusi vuosien oikeusrumba, jos Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomiot puretaan 1:22
Asiantuntija: Edessä on uusi vuosien oikeusrumba, jos Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomiot puretaan.

Tuomionpurkuhakemuskin on osin salainen

KKO:n mukaan aiempien tuomioiden salassapitoa voidaan arvioida vasta, kun ratkaisu niiden purkamisesta tai purkamatta jättämisestä tehdään. Myöskään aiemmin salassa pidettäväksi määrättyjä oikeudenkäyntiasiakirjoja ei toistaiseksi anneta julkisuuteen.

– Aikaisemmat salassapitoa koskevat määräykset pysyvät siten toistaiseksi voimassa, KKO linjaa tiedotteessaan.

Lisäksi KKO määräsi Auerin ja Kukan tuomionpurkuhakemuksen osin salassa pidettäväksi.

Asian käsittely jatkuu, kun syyttäjä ja seksuaalirikosjutun asianomistajat ovat kertoneet oikeudelle kantansa tuomion purkamista koskevaan vaatimukseen.

Lue myös:

    Uusimmat