Mainos

Annan: Voimatoimista puhuttava turvallisuusneuvostossa

Enemmistö turvallisuusneuvoston jäsenistä haluaa keskustelua siitä, mitä tehdä, jos Irak ei suostu noudattamaan turvallisuusneuvoston päätöstä asetarkastusten jatkamisesta, YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoo.

Yhdysvaltain on konsultoitava turvallisuusneuvoston jäsenmaita ennen kuin se ryhtyy mihinkään sotilastoimiin, Annan korosti eilen. Annan viittasi lausumallaan epäsuorasti Yhdysvaltain väitteisiin, joiden mukaan turvallisuusneuvoston päätöslause näytti Washingtonille vihreää valoa voimatoimien käytölle.

Irak haluaa asetarkastajilta hienotunteisuutta

Yhdysvaltain ja Irakin sovinnon menestys on jatkossa kiinni siitä, miten YK:n asetarkastusryhmän jäsenet käyttäytyvät, Irakin varapääministeri Tareq Aziz sanoi eilen. Tareq Aziz korostaa, että asetarkastajien täytyy kunnioittaa käytännön teoissa Irakin itsemääräämisoikeutta, kunniaa ja turvallisuutta. Irak haluaa myös Ison-Britannian ja Yhdysvaltain poistavan joukkonsa pikaisesti Persianlahdelta, koska YK:n turvallisuusneuvosto on tehnyt päätöksensä Irakin asetarkastusten jatkumisesta.

Yhdysvallat ei usko Irakin hyökkäävän

Yhdysvallat pitää epätodennäköisenä, että Irak hyökkää naapurimaita vastaan tai turvautuu kemiallisiin ja biologisiin aseisiin. Näin sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriö tänään aamulla Suomen aikaa. Ulkoministeriö julkaisi arvionsa Yhdysvaltain puolustusministeriön ilmoitettua, että kaikki Persianlahden alueella olevat 36000 amerikkalaissotilasta rokotetaan pernaruttoa vastaan.

Ulkoministeriön mukaan pernaruttorokotetta ei anneta muille alueella oleville Yhdysvaltain kansalaisille, koska käytännöllisesti kaikki saatavissa olevat rokotteet on tuotettu puolustusministeriön laskuun ja tarkoitettu pääasiassa sotilaskäyttöön ja vain pieni määrä muuhun viralliseen käyttöön. Yhdysvaltain ulkoministeriö korosti, että rokotustarve on arvioitu vähäiseksi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.