Mainos

Annan: Lähi-itään kansainvälisiä joukkoja

YK:n ihmisoikeuskokous hyväksyi päätöslauselman Palestiinan valtion perustamisesta. Annan vaatii kansainvälisten joukkojen lähettämistä Lähi-itään.

YK:n ihmisoikeustoimikunta on hyväksynyt Genevessä päätöslauselman, jossa vaaditaan itsenäisen Palestiinan valtion pikaista perustamista. Lauselma hyväksyttiin lähes yksimielisesti: 51 maata äänesti sen puolesta ja vain yksi vastaan.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mielestä väkivalta Lähi-idässä olisi lopetettava kansainvälisten joukkojen voimin.

- Tilanne on niin vaarallinen ,ja sekä humanitaarinen tilanne että ihmisoikeustilanne ovat kauhistuttavia, että ehdotusta kansainvälisten joukkojen lähettämisestä alueelle ei enää voi lykätä, Annan sanoi.

YK:n ihmisoikeuskomissiolle puhunut Annan ei tarkentanut kansainvälisten joukkojen mahdollista kokoonpanoa eikä sitä, pitäisikö joukot lähettää alueelle ennen palestiinalaisten ja israelilaisten suostumista tulitaukoon.

Lindh arvostelee Israelia

-Tämä on ollut häpeällinen viikko, jonka aikana Israel on esiintynyt sekä laittomasti että moraalittomasti, sanoi Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh tänään Tukholmassa.

Lindh vaati, että Israelin on vetäydyttävä ja hyväksyttävä kansainväliset tarkkailijat.

-Colin Powellin vierailu tarjoaa mahdollisuuden saada aikaan tulitauko ja hyväksyä kansainväliset tarkkailijat. Ja haluaisimme myös päästä Jeniniin ja muihin paikkoihin, joissa pelätään tapahtuneen joukkomurhia. Tätä olemme (EU:ssa) vaatineet jo maanantaista lähtien, nähdäksemme mitä todellisuudessa on tapahtunut, Lindh jatkoi.

Lindh muistutti kuitenkin, että EU ei ole valmis Israelin vastaisiin pakotteisiin: -Mielestäni meidän ei tulisi tehdä päätöstä pakotteista nyt, koska olemme vaiheessa, jossa keskustelemme siitä, mitä voimme tehdä pikaisesti tulitauon hyväksi. Israelin rauhanliike on neuvonut meitä olemaan määräämättä pakotteita, koska se kääntäisi Israelin kansan EU:ta vastaan Sharonin sotilastoimien sijasta, Lindh perusteli.

Amnesty: Israel rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia

Israelin sotilasoperaation päätarkoituksena näyttää olevan palestiinalaisten kollektiivinen rankaiseminen, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestöä Amnesty International selonteossaan.

Amnestyn mukaan Israelin armeija "on syyllistynyt tekoihin, joita ei voida sotilaallisesti perustella ja jotka loukkaavat sekä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia että kansainvälistä humanitaarista oikeutta".

Selonteko perustuu Amnestyn valtuutettujen maaliskuussa tekemään vierailuun Israeliin ja Israelin miehittämille palestiinalaisalueille. Israelin tuorein hyökkäys palestiinalaisalueille alkoi 29. maaliskuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.