Mainos

Annan esitteli YK:n uudistussuunnitelman

YK:n pääsihteeri Kofi Annan esitteli tänään kauan odotetun suunnitelmansa YK:n uudistamiseksi. Annan perusteli suunnitelmaa toteamalla, että YK on tulossa yhä hajanaisemmaksi ja päällekkäistä työtä tekeväksi jäykäksi järjestöksi.

Pääsihteerin "hiljaiseksi vallankumoukseksi" luonnehtima suunnitelma tähtää byrokratian karsimiseen, menojen supistamiseen, ohjelmien yhdistämiseen ja siten säästyvien varojen suuntaamiseen köyhien maiden auttamiseen.

Pääsihteerille nimitetään sijainen, todennäköisesti nainen, ja YK:lle muodostetaan eräänlainen hallitus. Korkeimpien virkamiesten määrää voitaisiin siten supistaa kolmanneksella nykyisestä 27:stä. Useita osastoja yhdistettäisiin.

YK:n hallitus jakautuisi neljään osastoon, jotka ovat rauha ja turvallisuus, talous- ja sosiaaliasiat, kehitysyhteistyö sekä humanitääriset asiat. Ihmisoikeuskysymyksiä painotetaan enemmän. Irlannin presidentistä Mary Robinson tulee YK:n ihmisoikeuspäävaltuutettu.

Suunnitelman kanadalainen pääarkkitehti Maurice Strong pitää suunnitelman kauaskantoisimpana hankkeena Annanin ehdotusta YK:n 28 erityisjärjestön toiminnan virtaviivaistamiseksi. Erityisjärjestöjen, kuten Unescon ja Unicefin palveluksessa on valtaosa YK:n työntekijöistä.

YK:n henkilökunnan supistamista on vaatinut mm. Yhdysvaltain kongressi, joka haluaa muutenkin vähentää maailmanjärjestön riippuvuutta Yhdysvalloista. Yhdysvalloilla on yli 5 miljardin markan maksurästit YK:lle.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.