Mainos

Ankarat taistelut horjuttavat Sri Lankan tulitaukoa

Sri Lankan tamilitiikerien johtaja sanoo, että järjestö on valmis täyteen sotaan hallituksen joukkojen kanssa.

Sri Lankan hatara tulitauko näyttää horjuvan entistä pahemmin. Armeija ja tamilikapinalliset ovat taistelleet tänään ankarammin kuin kertaakaan nelivuotisen tulitauon aikana saarivaltion koillisosassa.

Ainakin 18 sotilasta kuoli miinaiskussa bussiin Trincomaleen lähellä, kertoo maan armeija. Miinan asettajaksi epäillään tamilikapinallisia. Aiemmin päivällä puolustusministeriö kertoi 35 tamilikapinallisen ja yhdeksän sotilaan kuolleen maataisteluissa, joista ankarinta käytiin Trincomaleessa. Kapinallisia pommitettiin myös ilmasta.

Tamilien kapinallisjärjestö LTTE syyttää hallitusta sodan julistamisesta tamileja vastaan.

- En vieläkään usko täysimittaiseen sotaan. Kumpikaan ei ole valmis laajamittaiseen konfliktiin, joka olisi tuhoisa molemmille osapuolille, pohjoismaisten tulitaukotarkkailijoiden päällikkö Ulf Henricsson sanoi Colombossa.

Kumpikaan osapuoli ei ole muodollisesti ilmoittanut irtautuvansa vuoden 2002 tulitaukosopimuksesta, jonka solmimisen jälkeen armeija on nyt tunkeutunut ensimmäistä kertaa syvemmälle tamilialueelle. Tulitaukorikkomuksia koskevia valituksia satelee nyt tarkkailijoiden tutkittavaksi.

- Mielestäni osapuolet ovat nyt sodassa, jos katsotaan armeijan aloittamaa operaatiota, arvioi Jane's Defence Weekly -lehden analyytikko Iqbal Athas.

Tänään armeija on sanonut vallanneensa Maavilarussa "humanitaarisena eleenä" kapinallisten miehittämän tekoaltaan sulun. Vedentulon katkaisun takia hallitus arvioi 15 000 viljelijän jääneen vaille kasteluvettä.

Tamilitaistelijat kertoivat puolestaan internetissä lyöneensä hallituksen joukot. Omista tappioistaan järjestö ei kertonut. LTTE:n poliittisen siiven johtajiin kuuluva S. Elilan on vakuuttanut LTTE:n valmiutta vastata hyökkäykseen.

Pohjoismaisia tarkkailijoita vaaditaan poistumaan

Pohjoismaiset tarkkailijat arvioivat aiemmin tulitauon olevan mennyttä. Moni diplomaatti on uumoillut väkivallan leviävän laajemmalle, jos "mustat tiikerit" turvautuvat itsemurhaiskuihin.

Vihollisuudet kärjistyivät keväällä armeijan komentajan murhayrityksen jälkeen. Tulitauon ylläpito kärsi takaiskun LTTE:n vaadittua EU-maita vetäytymään yhteispohjoismaisesta tarkkailuoperaatiosta.

Syynä oli EU:n päätös listata LTTE terroristijärjestöksi. Suomi ja Tanska ovat jo ilmoittaneet kotiuttavansa tarkkailijansa.

Tamiliseparatistit ovat taistelleet kolme vuosikymmentä tavoitteenaan itsenäisyys. Väkivaltaisuuksissa on kuollut arviolta 60 000 ihmistä. Tänä vuonna kuolleita on kirjattu 800.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.