Ampumahiihdon ruotsalainen olympiavoittaja säälii venäläisurheilijoita – "Kärsin heidän kanssaan"

Ampumahiihdon olympiavoittaja Mona Brorsson säälii venäläisurheilijoita, jotka on suljettu ulos kansainvälisestä urheilusta. Brorsson kertoi Expressenin haastattelussa kärsivänsä heidän kanssaan.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi aiemmin, että se haluaa venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat takaisin kisa-areenoilla. YK on antanut ehdotukselle tukensa. Ruotsin ampumahiihtotähdet ovat ehdotusta vastaan, mutta he säälivät venäläisurheilijoita.

Ampumahiihdon kansainvälinen kattojärjestö IBU kertoi aikaisessa vaiheessa, että venäläiset ja valkovenäläiset eivät pääse mukaan MM-näyttämöllä, vaikka KOK muuttikin kantaansa asiaan. 

– Mikään ei ole muuttunut sen jälkeen, kun päätimme sulkea heidät ulos ja niin kauan kuin mikään ei muutu, emme voi ottaa heitä takaisin, Brorsson sanoi. 

Brorsson tuntee kuitenkin sääliä urheilijoita kohtaan.

– Haluan kuitenkin sanoa, että sääli venäläisurheilijoita, joilla ei ole mitään tekemistä sodan kanssa, jotka eivät ole valinneet tätä, jotka eivät ole kannattaneet hallintoa. Se ei ole täysin mustavalkoista. Voin kärsiä heidän kanssaan, Brorsson totesi.

Pekingissä viestikultaa Ruotsille voittanut Brorsson yrittää asettaa itsensä venäläisurheilijoiden asemaan.

– Kuvittele, että harjoittelet jotain varten ja sitten se viedään pois, etkä pääse näyttämään taitojasi. Sen lisäksi kyse on monien ihmisten elämästä ja elannosta. Uskoisin, että se olisi todella raskasta, jos meille kävisi niin. Mutta kuitenkin samanaikaisesti tilanteen näyttäessä tältä, ei ole mitään muutakaan vaihtoehtoa, Brorsson päätti.

Brorssonin maajoukkuekollega ja myöskin olympiavoittaja Sebastian Samuelsson on kritisoinut aiemmin KOK:n avausta ja hän ei ymmärrä YK:n ajatusta siitä, että kyse olisi syrjinnästä.

— Keskustelu on mielestäni hiukan kieroa. Paljon puhutaan siitä, että onko kyse syrjinnästä vai ei. Mielestäni se ei ole syrjintää. Venäjä on rikkonut olympiarauhaa, eli toisten kimppuun hyökkäämistä olympialaisten tai paralympialaisten aikana, monta kertaa, Samuelsson sanoi.

– Se on sääntö, josta ollaan tultu yhteisymmärrykseen ja jos rikkoo sääntöjä, niin silloin tulee olla seurauksia. Ja se ei ole syrjintää, jos saa seurauksia sääntöjen rikkomisesta. En ymmärrä sitä väitettä ollenkaan, Samuelsson päätti.

Lue myös:

    Uusimmat