Amnesty syyttää USA:ta terroriepäiltyjen kidutuksen jatkamisesta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia kyseenalaisen pidätysohjelman jatkamisesta. Amnesty kertoo tänään julkaistussa raportissa jemeniläisen Khaled al-Maqtarin koettelemuksista muun muassa Irakissa ja Afganistanissa vuosina 2004-2007.

Al-Maqtari, 31, pidätettiin Irakin Fallujassa tammikuussa 2004. Hän jäi kiinni Yhdysvaltain joukkojen ratsiassa torille, jonka kauppiaita epäiltiin asemyynnistä.

Järjestön mukaan al-Maqtari joutui pahamaineiseen Abu Ghraibin vankilaan, jossa häntä esimerkiksi riiputettiin ylösalaisin tuskallisissa asennoissa.

- Kerran kun kolme miestä oli ensin hakannut häntä pienessä huoneessa, hänet pakotettiin seisomaan alastomana tuolilla tehokkaan ilmastointilaitteen edessä ja kannattelemaan täyttä vesipullolaatikkoa, sanoo al-Maqtaria haastatellut Amnestyn tutkija Anne Fitzgerald.

- Hänet kasteltiin toistuvasti kylmällä vedellä. Se sai hänet tärisemään niin, ettei hän ollut pysyä pystyssä.

Al-Maqtaria häirittiin myös kirkkailla valoilla ja kovaäänisellä musiikilla tai äänitehosteilla, järjestö syyttää raportissaan.

YK: Vankiloiden olot parantuneet

Fitzgerald kertoo, että al-Maqtari kuljetettiin seuraavaksi Afganistaniin, jossa hän oli huhtikuuhun 2004 saakka. Seuraavat kaksi ja puoli vuotta häntä pidettiin eristyksessä tuntemattomissa paikoissa.

Amnesty epäilee Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kuulustelleen al-Maqtaria Itä-Euroopassa, kunnes hänet lähetettiin Jemeniin. Mies vapautettiin vasta viime vuoden toukokuussa. Al-Maqtaria vastaan ei nostettu syytteitä tai viety oikeuden eteen.

Amnestyn mukaan al-Maqtari asuu edelleen Jemenissä ja kärsii kidutuksen vaikutuksista. Yhdysvallat ei ole myöntänyt hänen vangitsemistaan saati maksanut korvauksia.

Myös YK:n kidutuksen vastainen asiantuntija Manfred Nowak arvostelee Yhdysvaltoja siitä, ettei häntä ole päästetty tutustumaan Irakin vankiloihin. Hän sanoi tiistaina saaneensa kuitenkin luottavia tietoja amerikkalaisjohtoisten vankiloiden olojen paranemisesta viime vuosina.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat