Mainos

Amnesty: Guantanamo mennyt pahempaan päin

Ihmisoikeusjärjestön mukaan uuden, mukavammaksi väitetyn osaston arki on äärimmäisen karua: Vankeja pidetään ikkunattomissa selleissä ja vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa ei ole.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee raportissaan Yhdysvaltoja vankien oloista Guantanamon vankileirillä ja erityisesti leirillä avatulla uudella osastolla. Amnesty vaatii jälleen koko leirin sulkemista.

Kuubassa sijaitsevassa Guantanamossa avattiin viime joulukuussa leiri 6 -nimellä tunnettu uusi turvallisuusosasto, jossa vankeja pidetään eristettyinä. Yhdysvaltain mukaan kyseessä on huippumoderni laitos, joka on turvallisempi vartijoille ja mukavampi vangeille.

Amnestyn mukaan vankien kertomukset ovat kuitenkin aivan toisenlaisia. Uuden osaston vankeja pidetään tiettävästi ikkunattomissa selleissä 22 tuntia vuorokaudessa. Öisin he pääsevät jaloittelemaan vähäksi aikaa. Päiväkausia saattaa kulua, etteivät he näe päivänvaloa. Vartijan katse oviluukusta on ainoa kontakti muihin ihmisiin, eikä mitään aktiviteetteja yökävelyä lukuunottamatta ole tarjolla.

Noin 80:tä prosenttia Guantanamon 385 vangista pidetään eristyksissä. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan 165 vankia oli siirretty muilta osastoilta leiri 6:lle tammikuun puoliväliin mennessä. Noin sataa vankia pidetään eristyksessä leirillä 5, joka myös on turvallisuusosasto.

"Bush halveksii kansainvälistä oikeutta"

Amnesty kutsuu Guantanamoa yhdeksi pahimmista tahroista Yhdysvaltain ihmisoikeushistoriassa.

- Guantanamo on jäytävä esimerkki siitä, miten (George W.) Bushin hallinto jatkuvasti halveksii kansainvälistä oikeutta ja jättää piittaamatta ihmisoikeuksista, järjestön Yhdysvaltain-johtaja Larry Cox sanoi.

Turvatoimia vankileirillä on kiristetty vankien syömälakon ja kolmen itsemurhan jälkeen. Uudelle osastolle siirretyt vangit olivat aiemmin osastoilla, jolla he saattoivat seurustella muiden vankien kanssa ja osallistua muuhunkin toimintaan. Monet Guantanamon vangeista ovat viruneet leirillä yli viiden vuoden ajan ilman syytteitä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.