Amerikkalaismies teki pienen muutoksen karkin syöntiinsä – kuoli pari viikkoa myöhemmin

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tiesitkö? Nämä viisi tekijää altistavat pitkäaikaissairauksille.

Massachusettsissa asuvan miehen lakritsinhimo koitui hänen kuolemakseen, kertoo uutistoimisto AP.

The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu raportti muistuttaa, miksi lakritsin syömisessä kannattaa muistaa kohtuus. 

Jo pari 100–200 gramman pussia salmiakkia tai lakritsia viikossa voi aiheuttaa muutaman viikon aikajänteellä terveysongelmia, kuten verenpaineen kohoamista ja veren alhaista kaliumia eli hypokalemiaa. Riskiraja kuitenkin riippuu yksilöllisestä herkkyydestä sekä lakritsivalmisteesta. 

Amerikkalaisen 54-vuotiaan rakennustyöntekijän kohdalla riskirajat alkoivat paukkua, kun mies vaihtoi hedelmänmakuiset karkkipatukat lakritsiversioihin. Hän söi puolitoista lakupussillista päivässä. Muutaman viikon jälkeen mies lyyhistyi syödessään lounasta pikaruokaravintolassa.

Lääkärit totesivat, että miehen veren kaliumpitoisuus oli vaarallisen alhainen. Elvytyksestä huolimatta mies kuoli seuraavana päivänä.

Runsas lakritsin syöminen altistaa sydämen rytmihäiriöllle

Lääkärilehden artikkelissa kerrotaan, että lakritsin sisältämä glykyrritsiinihappo estää munuaisissa kortisolin hajoamista, mikä voimistaa kortisolin paikallista vaikutusta ja saa munuaisten suolahormonireseptorit aktivoitumaan. Tämän seurauksena ihmisen verenpaine nousee, kaliumarvot laskevat ja kehoon syntyy turvotuksia.

Veren alhainen kaliumpitoisuus eli hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille.

Glykyrritsiinihappo on peräisin lakritsijuuren uutteesta, jota käytetään lakritsin lisäksi salmiakissa, tietyissä juomissa sekä joissain ummetuslääkkeissä ja tupakkavalmisteissa. Lakritsivalmisteissa on suuria eroja siinä, kuinka paljon ne sisältävät glykyrritsiinihappoa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat