0:37

8 tuttua ruokaa, jotka voivat aiheuttaa hengenvaaran – näitä ei missään nimessä kannata syödä liikaa!

Videolla esitellään 10 ruokaa, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta.

Monet tutut ruoka-aineet voivat suurina määrinä nautittuna aiheuttaa jopa hengenvaarallisia oireita. 

Useimpia ruokia syödessä annosmääriin ei tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota, mutta on olemassa ruoka-aineita, joiden kanssa tulisi olla erityisen varovainen. 

Expressen-sivusto listasi kahdeksan tuttua ruokaa ja maustetta, jotka voivat väärin annosteltuina olla haitaksi terveydellesi. 

1. Muskottipähkinä

Muskottipähkinä on tuttu mauste muun muassa leivonnasta ja kastikkeista. Niin kauan, kun et liioittele muskottipähkinän kanssa, sinun ei tarvitse olla huolissasi tämän mausteen käytöstä. Mutta jos mausteen käyttö kasvaa yhteen tai kahteen kokonaiseen pähkinään päivässä, myrkytysvaara on olemassa.

Muskottipähkinä sisältää nimittäin amfetamiinin kaltaista myristiiniksi kutsuttua ainetta, joka voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, huimausta ja päänsärkyä. Vakavampia oireita ovat muun muassa sydämen rytmihäiriöt ja hermosto-ongelmat.

2. Sahrami

Sen lisäksi, että sahrami kuuluu maailman kalleimpien mausteiden joukkoon, se on myrkyllistä meille ihmisille – jo kymmenen gramman annos voi olla tappava. Tämä määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin mitä ruoanlaitossa yleisesti käytetään, sillä sahrami laimennetaan aina ennen käyttöä.

3. Pellavansiemenet

Pienet pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua ja omega-3-rasvahappoa, minkä vuoksi niitä suositellaankin lisättäväksi esimerkiksi smoothien joukkoon. Terveyttä edistävistä ominaisuuksista huolimatta pellavansiemenet voidaan luokitella myrkyllisiksi, sillä ne sisältävät ruoansulatuksessa syaanivetyhapoksi muuttuvia aineita.

Myrkytysvaaran vuoksi pellavansiemeniä suositellaankin nautittavaksi ainoastaan kaksi ruokalusikallista eli noin 25 grammaa päivässä.

4. Kaneli

Yleisyydestään huolimatta monelle meistä tuttu kaneli voi liiallisina määrinä nautittuna olla haitaksi maksan toiminnalle. Syy tähän löytyy kanelin sisältämästä kumariinistä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA antoi vuonna 2004 kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia).

5. Lakritsi

Lakritsijuuresta valmistettava herkku sisältää glysyrritsiinihappoa, joka voi suurina määrinä syötynä aiheuttaa terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta, sydänongelmia ja päänsärkyä.

Lakritsia suositellaan nautittavaksi enintään 50 grammaa päivässä, mikä vastaa noin 100 milligrammaa glysyrritsiinihappoa.

6. Peruna

Valolle altistuneisiin perunoihin muodostuu lehtivihreä klorofyllin lisäksi myös myrkyllisiä, kasvin puolustusjärjestelmään kuuluvia glykoalkaloideja, jotka ovat suurina annoksina hengenvaarallisia.

Pieni altistus aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua ja ripulia, kun taas vaikean solaniinimyrkytyksen oireita ovat huimaus, apaattisuus, sekavuus ja näköharhat, kertoo Tieteen Kuvalehti. Vihreät perunat kannattaakin heittää mieluummin menemään. 

7. Karvasmanteli

Kun karvasmanteli joutuu kosketuksiin veden kanssa, muodostuu vahvana myrkkynä tunnettua syanidia. Myrkyllinen aine kuitenkin haihtuu, kun se altistetaan lämmölle esimerkiksi uunissa.

Aikuisille karvasmanteli aiheuttaa harvoin oireita, mutta lapsille jo pienikin määrä kypsentämätöntä karvasmantelia voi aiheuttaa oireita. Lieviä myrkytysoireita ovat muun muassa huimaus, vatsakipu ja pahoinvointi. Vakava myrkytys voi johtaa jopa tajuttomuuteen ja hengitysvaikeuksiin.

8. Riisi

Riisin käyttöä suositellaan pitämään kohtuullisena sen sisältämän arseenin vuoksi, joka voi pitkällä aikavälillä lisätä muun muassa keuhkosyövän riskiä. Jos syöt riisiä tai riisituotteita muutaman kerran viikossa, sinun ei tarvitse olla huolissasi.

Arseenin määrää voi vähentää ruoassa keittämällä riisin runsaassa vedessä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja