Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

8 tuttua ruokaa, jotka voivat aiheuttaa hengenvaaran – näitä ei missään nimessä kannata syödä liikaa!

0:3710 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?Videolla esitellään 10 ruokaa, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta.
Julkaistu 01.05.2019 13:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Monet tutut ruoka-aineet voivat suurina määrinä nautittuna aiheuttaa jopa hengenvaarallisia oireita. 

Useimpia ruokia syödessä annosmääriin ei tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota, mutta on olemassa ruoka-aineita, joiden kanssa tulisi olla erityisen varovainen. 

Expressen-sivusto listasi kahdeksan tuttua ruokaa ja maustetta, jotka voivat väärin annosteltuina olla haitaksi terveydellesi. 

1. Muskottipähkinä

Muskottipähkinämäärät kannattaa pitää kurissa.

Muskottipähkinä on tuttu mauste muun muassa leivonnasta ja kastikkeista. Niin kauan, kun et liioittele muskottipähkinän kanssa, sinun ei tarvitse olla huolissasi tämän mausteen käytöstä. Mutta jos mausteen käyttö kasvaa yhteen tai kahteen kokonaiseen pähkinään päivässä, myrkytysvaara on olemassa.

Muskottipähkinä sisältää nimittäin amfetamiinin kaltaista myristiiniksi kutsuttua ainetta, joka voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, huimausta ja päänsärkyä. Vakavampia oireita ovat muun muassa sydämen rytmihäiriöt ja hermosto-ongelmat.

2. Sahrami

Punainen sahrami on kallis – ja myrkyllinen mauste.

Sen lisäksi, että sahrami kuuluu maailman kalleimpien mausteiden joukkoon, se on myrkyllistä meille ihmisille – jo kymmenen gramman annos voi olla tappava. Tämä määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin mitä ruoanlaitossa yleisesti käytetään, sillä sahrami laimennetaan aina ennen käyttöä.

3. Pellavansiemenet

pellavansiemenetPellavansiemeniä suositellaan nauttimaan vain muutama ruokalusikallinen päivässä.Shutterstock

Pienet pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua ja omega-3-rasvahappoa, minkä vuoksi niitä suositellaankin lisättäväksi esimerkiksi smoothien joukkoon. Terveyttä edistävistä ominaisuuksista huolimatta pellavansiemenet voidaan luokitella myrkyllisiksi, sillä ne sisältävät ruoansulatuksessa syaanivetyhapoksi muuttuvia aineita.

Myrkytysvaaran vuoksi pellavansiemeniä suositellaankin nautittavaksi ainoastaan kaksi ruokalusikallista eli noin 25 grammaa päivässä.

4. Kaneli

korvapuustiKanelille on asetettu saantisuositus.Shutterstock

Yleisyydestään huolimatta monelle meistä tuttu kaneli voi liiallisina määrinä nautittuna olla haitaksi maksan toiminnalle. Syy tähän löytyy kanelin sisältämästä kumariinistä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA antoi vuonna 2004 kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia).

5. Lakritsi

LakritsiLakritsin syömistä ei suositella raskaana oleville.Shutterstock

Lakritsijuuresta valmistettava herkku sisältää glysyrritsiinihappoa, joka voi suurina määrinä syötynä aiheuttaa terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta, sydänongelmia ja päänsärkyä.

Lakritsia suositellaan nautittavaksi enintään 50 grammaa päivässä, mikä vastaa noin 100 milligrammaa glysyrritsiinihappoa.

6. Peruna

shutterstock_273152132Vihreät perunat eivät ole syömäkelpoisia.Shutterstock

Valolle altistuneisiin perunoihin muodostuu lehtivihreä klorofyllin lisäksi myös myrkyllisiä, kasvin puolustusjärjestelmään kuuluvia glykoalkaloideja, jotka ovat suurina annoksina hengenvaarallisia.

Pieni altistus aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua ja ripulia, kun taas vaikean solaniinimyrkytyksen oireita ovat huimaus, apaattisuus, sekavuus ja näköharhat, kertoo Tieteen Kuvalehti. Vihreät perunat kannattaakin heittää mieluummin menemään. 

7. Karvasmanteli

mantelitKypsentämätön karvasmanteli voi pahimmillaan johtaa tajuttomuuteen.Shutterstock

Kun karvasmanteli joutuu kosketuksiin veden kanssa, muodostuu vahvana myrkkynä tunnettua syanidia. Myrkyllinen aine kuitenkin haihtuu, kun se altistetaan lämmölle esimerkiksi uunissa.

Aikuisille karvasmanteli aiheuttaa harvoin oireita, mutta lapsille jo pienikin määrä kypsentämätöntä karvasmantelia voi aiheuttaa oireita. Lieviä myrkytysoireita ovat muun muassa huimaus, vatsakipu ja pahoinvointi. Vakava myrkytys voi johtaa jopa tajuttomuuteen ja hengitysvaikeuksiin.

8. Riisi

riisi keittäminenRiisi suositellaan keitettäväksi runsaassa vedessä.Shutterstock

Riisin käyttöä suositellaan pitämään kohtuullisena sen sisältämän arseenin vuoksi, joka voi pitkällä aikavälillä lisätä muun muassa keuhkosyövän riskiä. Jos syöt riisiä tai riisituotteita muutaman kerran viikossa, sinun ei tarvitse olla huolissasi.

Arseenin määrää voi vähentää ruoassa keittämällä riisin runsaassa vedessä.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: Tutkija: Yleisin valmistustapa voi olla vaarallinen – näin riisille pitää tehdä ennen keittämistä!

Lähteet: Expressen, Ruokavirasto, Tieku

Lisää aiheesta:

Ruokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajatMetallin makua ja hajuhaittoja – viisi tuttua ruokaa, jotka voivat vaikuttaa elimistöömme oudolla tavallaTiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekinNäitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia kohtuudella – voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia! Tiesitkö tämän kanelista? Aineenvaihdunnan kiihdyttäjässä on omat riskinsä Tiesitkö? Näitä ruokia koirat eivät saisi koskaan syödä!
RuokavalioRuokaTerveysTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista