Lääkäri näpäytti koronarokotteen tehoa epäileviä – vastasi saamaansa viestiin suorasukaisesti: "Mielipiteesi perustuu..."

Lääkäri jätti kommentillaan seuraajansa hetkeksi hiljaiseksi, kun eräs käyttäjä väitti tietävänsä koronarokotteesta enemmän kuin hän.

TikTokissa suuren suosion lääketiedevideoillaan saanut lääkäri Eric Burnett vastaanotti lähiaikoina salaliittoteoreetikoiden viestejä, joissa epäiltiin koronarokotteen tehokkuutta. 

Hän päätti vastata julkisesti yhteen viesteistä, jossa kerrottiin, että lääkärinä oleminen ei tee hänestä ammattilaista rokotteiden suhteen. 

Burnett vastasi naiselle erittäin suorasukaisesti. 

– No, Karen, en pidä tämän kertomisesta sinulle, mutta se itse asiassa on niin. Olen omistanut viimeiset yli kymmenen vuotta elämästäni lääketieteen opiskelulle. 

Karen-nimitystä on alettu käyttää Yhdysvalloissa etuoikeutetuista valkoisista naisista, jotka käyttäytyvät julkisesti vihamielisesti tai jopa rasistisesti. Karenit käyttävät usein etuoikeutettua asemaansa hyväkseen ja yrittävät hyötyä muiden kustannuksella tai vedota virkavaltaan. "Karen" on muun muassa kieltäytynyt käyttämästä kasvomaskia ja yrittänyt nöyryyttää tarjoilijaa"Costco-Karen" puolestaan kävi istumaan Costco-kaupan lattialle kieltäydyttyään ensin käyttämästä liikkeessä kasvomaskia.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

"Kyvyttömyytesi oppia jotain uutta..."

Lääkäri kertoo videolla olevansa kyllästynyt teeskentelemään, että kaikkien mielipiteet rokotteista ja pandemiasta ovat yhtä päteviä, koska ne eivät ole.

– Mielipiteesi perustuu Qanon-salaliittomeemiin, jonka on jakanut tieteestä mitään ymmärtämätön neljäs serkkusi kaksi kertaa. Hän kertoi sinulle, että rokote tekee sinusta munakoiso-parmesaanileivän. Kyvyttömyytesi oppia jotain uutta ympäröivästä maailmasta ei ole kunniamerkki tai syy olla ylpeä. Se on noloa. 

Rokotteista leviävä väärä tieto on suuri ongelma

Rokotevastaisten ihmisten jakama väärä tieto on levinnyt sosiaalisessa mediassa miljoonille.

Kuka tahansa voi esittää itsevarmasti tietoa epidemiasta, ilman lääkärin tai virologin koulutusta. Ihmiset siis yliarvioivat omia kykyjään ja eivät tiedosta tietämättömyyttään. Ilmiölle on olemassa myös termi: Dunning-Kruger-efekti, eli suomeksi ylivertaisuusvinouma.

Sosiaalisen median yhtiöt ovatkin olleet pulassa sen kanssa, miten valeuutisiin ja väärään tietoon tulisi reagoida.

Ainakin Twitter ja YouTube ovat ilmoittaneet poistavansa rokotevastaista sisältöä. Samaan aikaan Facebook ja Instagram ovat estäneet rokotevastaisten mainosten tekemisen. Toimet eivät kuitenkaan ole poistaneet huolta väärän tiedon nopeasta leviämisestä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat