Kun salaliittoteorioita levittävä QAnon iski Suomen joogapiireihin, Mia Jokiniva ryhtyi toimeen – "Siinä vaiheessa alkoivat hälytyskellot soida"

Salaliittoteorioita levittävä QAnon-liike vaikuttaa Suomessakin. Sen perättömät väitteet iskivät sosiaalisen median kautta hyvinvointipiireihin.

Keväällä joogaopettaja Mia Jokiniva alkoi törmätä sosiaalisessa mediassa keskusteluihin, jotka saivat hänen kulmansa kohoamaan.

Kommenteissa esimerkiksi väitettiin koronaviruksen johtuvan 5g-verkosta ja viranomaisten koronarajoituksia kehotettiin olla noudattamatta.

Kesäksi kirjoittelu hieman väheni, kunnes:

– Syksyllä keskustelu roihahti aivan uudella tasolla liekkeihin. Alkoi olla tosi kärkästä ja voimakasta kommentointia, Jokiniva kertoo.

Koronarajoituksien varoiteltiin olevan ensiaskeleita fasismiin ja totalitarismiin. Tieteentekijöiden ja median väitettiin valehtelevan järjestelmällisesti.

– Näin äärimmäistä ja aggressiivista kommunikointia en ollut (hyvinvointipiireissä) nähnyt.

Jotain oli tehtävä

Jokiniva yritti keskustella asiasta monien asianomaisten kanssa sosiaalisessa mediassa ja puhelimessa. Se tuntui toivottomalta, sillä vastapuoli väitti kaikkea eliitin juoneksi. Retoriikka kuulosti aivan QAnon-liikkeen viestiltä.

– Siinä vaiheessa alkoivat omat hälytyskelloni soida, Jokiniva kertaa.

Hyvinvointialan asiakasturvallisuus vaarantuisi, jos koronasuosituksia välteltäisiin ja QAnonin lauseita toisteltaisiin kritiikittä, Jokiniemi pohti tuolloin.

Keskusteltuaan asiasta useiden alan muiden vaikuttajien kanssa Jokiniva päätti  13. lokakuuta julkaista verkkosivuillaan ulkomailla joogapiireissä tehtyjen ulostulojen tapaan vetoomuksen otsikolla Joogit QAnonia vastaan.

Mikä ihmeen QAnon?

QAnon sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 2017, kun internetin 4Chan-kuvalaudalla julkaistiin ensimmäinen viesti allekirjoituksella Q. Salamyhkäinen kirjain viittaa Q-luokituksella operoivaan tahoon, jonka väitetään vuotavan valtion hallinnosta olennaista informaatiota, todellisuudessa keksittyä sepitettä.

Alkoi kilpailu siitä, kuka tuottaa parhaiten leviävää sisältöä, mieluiten mahdollisimman poskettomia valheita.

Keskiössä ovat väitteet valtaeliitin korruptiosta ja mädännäisyydestä. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin väitetään olevan pedofiili ja jokaisen eliittiin kuuluvan amerikkalaisen uskotellaan kuuluvan massiiviseen pedofiliarinkiin.

Tarvitaan “suuri herääminen” ja vain pahoja voimia vastaan taisteleva presidentti Donald Trump voi pelastaa maailman, QAnon julistaa. Trump on napannut syötin ja flirttaillut salaliittoteorioiden kanssa.

Suomi ei ole yksin

Hyvinvointiala ympäri maailmaa on joutunut QAnonin vaikutuspiiriin. Yrittäjän voi olla helppoa omaksua salaliittoteoriat, kun liiketoimintaa vaaditaan suljettavaksi ja oma talous alkaa kärsiä.

Suomen hyvinvointiskenessä on Jokinivan mukaan ainakin satakunta ihmistä, jotka jakavat salaliittoteorioista tuttua retoriikkaa netissä. Vaikka mielipiteet olisivat QAnonin alulle panemia, ei se tarkoita, että niitä eteenpäin jakavat kuuluisivat liikkeeseen.

Joogapiirien hyväksyvä yhteisö on aina antanut monien äänten kuulua. Nyt se saattaa näkyä väärän tiedon leviämisessä, Jokiniva arvelee.

Hyvinvointipiireihin vedotaan eri teorioilla kuin vaikkapa kotiäiteihin. Tällainen tietyille piireille räätälöity sisältö on salaliittoteoretisoinnin ytimessä, sanoo aiheeseen perehtynyt tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta.

– Harva nielee koko pakettia. Sitä feediä (sosiaalisen median alustaa) kuratoidaan omalle yleisölle sen mukaan, minkä teemojen piiristä he haluavat kuulla valtamediaa kyseenalaistavaa sisältöä, Pyrhönen kertoo.

Kiitoksia ja kritiikkiä

Jokinivan herättelykirjoitukseen reagoitiin kahdella tapaa. Valtaosa reaktioista oli huojentuneita, helpottuneita ja kiittäviä.

– Pidettiin hyvänä, että näille asioille, joita omassa somessa on näkynyt, tulee nimi ja selitys.

Kovaääninen vähemmistö sen sijaan hermostui ulostulosta, ja Jokiniva sai kuulla kunniansa. Pitkä kokemus alalta kuitenkin antoi uskallusta tulla ulos QAnon-kritiikin kanssa, vaikka vastaisku oli odotettavissa.

Jokiniva tuntee hyvinvointialan niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Hänellä on kahdenkymmenen vuoden kokemus joogaopettajana, kouluttajana ja valmentajana, minkä lisäksi hän on toiminut hyvinvointiaiheista kirjoittavana toimittajana.

Matkalla oikeaan suuntaan

Viruksen vähättely ei rajoittunut ainoastaan verkkoon. Jokiniva sai kannanoton julkaistuaan paljon yhteydenottoja siitä, kuinka turvallisuusohjeita oli vähätelty myös kuntosaleilla ja tanssistudioilla. Asiakasturvallisuus onkin Jokinivan mukaan yksi tärkeimmistä syistä salaliiton vaarojen julkituomiseen.

Kirjoituksen vaikutus näkyi välittömästi.

– Hyvin nopeasti aika monista profiileista ja alustoilta tyhjennettiin materiaali, jossa tällaiseen (salaliitto)retoriikkaan viitataan, Jokiniva kertoo.

Tutkija Pyrhönen pitää hyvinvointialaa positiivisena esimerkkinä keskustelun avaamisesta.

– Siellä oli ihmisiä, joilla oli pokkaa tulla julkisuuteen tämän asian kanssa, että tällainen uhka on olemassa. Paljolti heidän ansiostaan keskustelu on noissa piireissä tervehtynyt viime aikoina, Pyrhönen toteaa.

Asiat ovat menossa Jokinivan mukaan hyvinvointialalla oikeaan suuntaan.

– Ollaan pääsemässä siihen ”pihviin”, että tästä asiasta keskustellaan ja nimetään tämä ilmiö. Se on tämän vetoomuksen tärkein saavutus, Jokiniva iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat