Amerikkalainen mediajätti kävi tutustumassa suomalaiseen suosikkilajiin – liioitteli tapahtumia, hämmästyi monesta asiasta: "Syy avata olut"

6:04
Joensuu taipui Sotkamolle perjantaina jännittävässä Superpesis-ottelussa.

Yhdysvaltalainen mediajätti CNN kävi tutustumassa suomalaiseen suosikkilajiin pesäpalloon Joensuussa. Laji tarjosi amerikkalaisille myös hämmästyksen aiheita.

Jo otsikossaan CNN tuo esiin, että baseball-sarja MLB ponnistelee kasvattaakseen suosiota Euroopassa. Ja heti perään: "Mutta Suomessa he ovat kehittäneet oman baseballinsa."

CNN raportoi, että pesäpalloa pidetään Suomessa kansallispelin asemassa. Mediajätti maalailee, että lajia seurataan tiiviisti erityisesti maalaismaisissa kunnissa, joissa katsojien lukumäärä "ylittää usein paikallisen asukasluvun". Suomessa tiedämme, että tällainen on tosiasiassa harvinaisuus. Pääsarjassa näin käy ajoittain lähinnä vajaan 3 000 asukkaan Vimpelissä.

CNN kertoo myös, että monet suomalaispelaajat pitävät amerikkalaista baseballia tylsänä.

– Ehkä käyttäisin sitä sanaa, vähän tylsää, Superpesis Oy:n toimitusjohtaja Jussi Pyysalo sanoi nauraen.

Joensuun Mailan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen säesti.

– Minulla on MLB TV puhelimessani ja katson sitä joka ilta, Kemppainen virnisti ja jatkoi:

– Koska se on minusta paras keino nukahtaa.

"Vaikea tietää, mihin katsoa"

CNN kertoo pesäpallon muistuttavan harjaantumattomalle silmälle baseballia, mutta toteaa samaan hengenvetoon yhtäläisyyksien loppuvan mailaan ja palloon.

– Vaihtelua on taktiikasta peliasuihin ja terminologiasta pelaamiseen itseensä, CNN kuvaa.

Mediajätti kertoo lajien yhdeksi selkeimmistä poikkeamista, että pesäpallossa ei ole syöttökumpua. Ja toisin kuin baseballissa, jossa kenttä on laveampi, pesäpallossa kenttä on "pitkä ja kapea".

CNN tekee hämmästeleviä huomioita myös pesäpallon tapahtumien vilkkaudesta. 

– Menossa on niin paljon, että on vaikea tietää, mihin katsoa.

CNN kertoo, että suomalaisten pesäpalloilijoiden taidot ovat herättäneet kiinnostusta jopa MLB-seurojen kykyjenetsijöiden parissa.

– Näet koon, nopeuden, voiman, räjähtävyyden, nopeuden, joka noilla jätkillä on. On se sitten pallon koppaamista, heittämistä, lyömistä tai juoksemista, kaikki oli todella korkealla tasolla, Pesäpallon Itä–Länsi-ottelussa vuonna 2015 vieraillut New York Yankeesin kykyjenetsijä Troy Williams sanoi.

– Olin jopa yllättynyt, kuinka kovaa nuo jätkät heittivät ja kuinka nopeita, räjähtäviä ja voimakkaita he olivat hyvin samankaltaisilla taidoilla, joita meillä on baseballissa.

Palkat eri planeetoilta

Jos taidollisesti Suomen parhaat pesäpalloilijat pystyvät vetämään baseball-pelaajille vertoja, pelaajien palkoissa on MLB:n ja Superpesiksen välillä megalomaaninen ero.

– Sekä miesten että naisten suuri (pesäpallo)liiga on televisioitu, mutta suurin palkka on 55 000 dollarin paikkeilla – paljon vähemmän kuin useiden miljoonien dollarien MLB-sopimukset – joten monilla pelaajilla on toiset työt, CNN kertoo.

Eräs yleisöä koskeva samankaltaisuus Amerikkaan ja baseballiin Suomen pesäpallosta kuitenkin löytyy.

– Aivan kuten Amerikassa, se (pesäpallo) on myös syy avata oluttölkki, CNN veisteli.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja