Amerikkalainen matkabloggaaja löysi 145 kuolevaa valasta uusiseelantilaiselta rannalta – "En ikinä unohda niiden itkua"

145 pallopäävalasta ajautui rannalle –  viranomaiset joutuivat lopettamaan kaikki 1:22

Yhdysvaltalainen matkabloggaaja törmäsi Uuden-Seelannin reissullaan kammottavaan näkyyn. Rannalle oli ajautunut 145 pallopäävalasta, jotka ääntelivät tuskissaan.

– Tulimme rannalle auringonlaskun aikoihin ja huomasimme jotain matalikossa. Kun tajusimme, että kyseessä oli lauma valaita, pudotimme kaikki tavaramme ja juoksimme heti auttamaan, amerikkalainen Liz Carlson kertoo BBC:lle.

Nainen oli viiden päivän patikointireissulla Uuden-Seelannin Stewartin saarella, kun hän matkakumppaninsa kanssa törmäsi rantahietikolla kuolemaa tekeviin valaisiin.

Carlson kertoo nähnensä valaita aiemminkin, mutta tämä tilanne oli erilainen.

– Mikään ei voinut valmistella meitä tähän, se oli hirvittävää.

Jos kuva ei näy, näet sen täältä.

Liian raskaita pelastettaviksi

Kaksikko yritti kaikin voimin auttaa valaita työntämällä niitä syvemmälle veteen. Yritys kuitenkin epäonnistui.

– Nopeasti tajusimme, ettei ollut mitään, mitä olisimme voisimme tehdä. Valaat olivat liian suuria, Carlson kertoo.

– Pahinta oli oma hyödyttömyyteni tilanteessa. Valaat huutelivat ja naksuttelivat toisillensa, emmekä voineet auttaa niitä.

15 kilometrin päästä löytyisi apua

Koska kaksikko ei voinut auttaa valaita omatoimisesti, yrittivät he miettiä muita keinoja eläinten pelastamiseksi.

Stewartin saari sijaitsee erittäin syrjäisellä alueella, joten aivan lähistöltä ei löytynyt apuvoimaa. Sen sijaan Carlson muisti, että noin 15 kilometrin päässä rannalta sijaitsi paikallisten metsänvartijoiden mökki.

Syrjäisen sijaintinsa vuoksi matkapuhelinyhteydet eivät pääosin toimi, joten kaksikko toivoi, että mökiltä löytyisi radiopuhelin.

"En ikinä unohda niiden itkua"

Kun Carlsonin matkakumppani lähti juoksemaan kohti mökkiä, jäi nainen yksin kuolevien valaiden seuraksi. 

– En ikinä unohda niiden itkua tai sitä, kuinka ne tuijottivat minua, kun istuin niiden kanssa rantavedessä. Valaat yrittivät epätoivoisesti uida, mutta venkuilu sai ne vain kaivautumaan syvemmälle hiekkaan.

– Sydämeni särkyi.

Carlson huomasi kuitenkin, että rantavedessä oli aikuisten valaiden lisäksi myös yksi pieni poikanen. Nainen päätti yrittää pelastaa edes yhden hengen.

– Jouduin antamaan kaikkeni saadakseni poikasen työnnettyä takaisin veteen, mutta poikanen yritti jatkuvasti takaisin rannalle.

Jos kuva ei näy, näet sen täältä.

Apu tuli liian myöhään ja sitä oli liian vähän

Seuraavien tuntien ajan Carlson ei voinut tehdä muuta kuin odottaa matkakumppaninsa paluuta. 

– Tiesin, että lopulta kaikki valaat kuolisivat. Vajosin polvilleni ja huusin turhautumisesta, sillä en voinut muuta kuin kuunnella kuolevien valaiden itkua.

Lopulta apujoukot saapuivat, mutta liian myöhään. Rannalle oli jo laskeutunut pimeä, eikä auttajia ollut lähellekään tarpeeksi siirtämään 145 pallopäävalasta. 

Yhden valaan siirtämiseen olisi tarvittu vähintään viisi ihmistä, joten auttajat joutuivat tekemään kaikista lohduttomimman ratkaisun: eloonjääneet valaat lopetettiin paikan päälle, jotteivat ne kituisi enempää.

Valaat jätettiin paikoilleen

Uuden-Seelannin luonnonsuojeluministeriön mukaan on yhä epäselvää, miksi kokonainen valaslauma ajautui rantaan.

Yhtenä syynä pidetään sairautta tai navigaatiovirhettä. Pallopäävalaat ovat myös tunnettuja sosiaalisuudestaan, joten on myös mahdollista, että vain yksi lauman jäsen olisi erehtynyt suunnasta ja muut olisivat seuranneet perästä yrittäen auttaa.

Valaiden ruumiit päätettiin lopulta jättää paikalleen rantahietikolle, jotta luonto voisi hoitaa osuutensa.

Lue myös:

    Uusimmat