145 pallopäävalasta ajautui rannalle, viranomaiset joutuivat lopettamaan kaikki: "Onnistunut palauttaminen mereen oli äärimmäisen epätodennäköistä"

145 pallopäävalasta ajautui rannalle –  viranomaiset joutuivat lopettamaan kaikki 1:22

145 pallopäävalasta on kuollut niiden rantauduttua Uudessa-Seelannissa sijaitsevalle Stewartin saaren rannalle. 

Eläimet löydettiin rantahietikolta lauantaina. Viranomaisten mukaan löytöhetkellä puolet valaista oli jo kuollut ja loput jouduttiin lopettamaan liian vaikean pelastusoperaation takia, uutisoi BBC.

– Valitettavasti valaiden onnistunut palauttaminen mereen oli äärimmäisen epätodennäköistä, kertoi Stewartin saaren viranomainen Ren Leppens.

– Paikan syrjäinen sijainti, avustustyöntekijöiden puute ja valaiden alati huononeva kunto pakottivat meidät tekemään ainoan mahdollisen päätöksen eli lopettaa viimeisetkin eläimistä. 

Syitä rantautumiseen voi olla monia

Vielä ei ole tiedossa, miksi valaat rantautuivat. Joidenkin arvioiden mukaan syyt saattavat löytyä esimerkiksi sairauksista, navigaatiovirheistä, laskuvesistä tai valaita jahtaavista saalistajista.

Valaiden rantautuminen ei ole Uudessa-Seelannissa tuntematon ilmiö. Viikonlopun aikana myös 12 kääpiömiekkavalasta ja yksi kaskelotti ajautuivat rannalle eri puolilla Uutta-Seelantia.

Lue myös:

    Uusimmat