Naiset halusivat nähdä valaita, mutta eivät näin läheltä – kauhistuttava tilanne tallentui videolle: "Opin todella läksyni"

Amerikkalaisnaiset oppivat kantapään kautta, että valaat tarvitsevat omaa tilaa.

Julie McSorley ja Liz Cottriel halusivat nähdä läheltä Kalifornian rannikolle syömään tulleita ryhävalaita, mutta eivät aivan näin läheltä.

Kajakilla meloneet naiset ihastelivat merten jättiläisiä noin kymmenen metrin päästä, kun he näkivät suuren kalaparven lähestyvän heitä. Kalojen perässä pintaa kohti ui ryhävalas kita auki. Fox News -uutiskanavan haastattelemat Julie ja Liz muistelevat pelästyneensä, että valas oli tullut liian lähelle.

Yhtäkkiä naiset huomasivat olevansa kajakin sijasta veden varassa. Kuolemanpelko iski.

Julie ja Liz kuitenkin löysivät takaisin pinnalle ja kajakkinsa luo. Pian paikalle meloivat tapahtumaa järkyttyneinä todistaneet melojat ja suppailijat, jotka varmistivat, että naisilla on kaikki hyvin. Paikalla olijoiden videot todistavat, että Julie ja Liz olivat lähellä päätyä valaan kitaan.

Onnekseen Julia ja Liz selvisivät säikähdyksellä – Julie tosin kadotti autonsa avaimet. 

Valaat tarvitsevat omaa tilaa

Läheltä piti -tilanne sai naiset tajuamaan, että valaat tarvitsevat omaa tilaa. 

– Emme ajatelleet olevamme liian lähellä, mutta olimme ehdottomasti alueella, jolla meidän ei olisi pitänyt olla. Opin todella läksyni, Julie sanoo CBC:lle.

Julie kertoo, ettei ole pitänyt merestä ennenkään haiden ja muiden pinnan alla piileskelevien otuksien vuoksi. Hän sanoo, ettei aio jatkossa meloa valaiden lähellä, ellei voi pitää jalkapallonkentän kokoista väliä jättiläisiin. 

– Melon mieluusti meressä delfiinien, hylkeiden ja saukkojen kanssa, mutta uskon, että valaat tarvitsevat omaa tilaa.

Katso läheltä piti -tilanne yllä olevalta videolta!

Ihmiset ovat olleet päätyä valaan vatsaan aiemminkin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ihminen on päätyä valaan vatsaan – vanhingossa, sillä valaat käyttävät ravinnokseen lajista riippuen erikokoisia kaloja, mustekaloja ja planktonia.

Viime vuonna Afrikan etelärannikolla snorklaillut meribiologi päätyi valaan suuhun sardiinien mukana, mutta onneksi ihmisliha ei eläimelle maistunut. Kalifornian rannikolla vastaavaa on tapahtunut esimerkiksi vuonna 2013.

Valaiden ja ihmisten kohtaamisista syytetään tavallisesti jälkimmäisenä mainittua. Osa valaslajeista on erittäin uhanalaisia ja osa äärimmäisen uhanalaisia, kerto WWF.

Esimerkiksi ryhävalaskantojen huomattavaan pienenemiseen ovat vaikuttaneet valaanpyynti, ihmisen toiminta rannikkovesillä, valtavat kalaverkot sekä merien äänisaasteet. Myös ilmastonmuutos ja elinympäristöjen pilaantuminen uhkaavat valaita.

Lähteet: Fox News, CBC

Lue myös:

    Uusimmat