Mies pelasti valaanpoikasen haiverkoista – sai operaation jälkeen kuulla hyvän teon tyrmistyttävän hinnan: "Se oli kallis päivä"

Australialainen mies pelasti haiverkkoihin sotkeutuneen valaanpoikasen. Nyt häntä uhkaavat mittavat sakot, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.

Etunimellään Django esiintyvä mies oli sukeltelemassa Gold Coastin rannikolla Australian länsipuolella, kun mies havaitsi ryhävalaan poikasen jääneen loukkuun haiverkkoihin. Valas oli useiden metrien syvyydessä. Pitkä pinnan alla oleminen voisi johtaa ryhävalaan hukkumiseen, sillä valaat hengittävät muiden nisäkkäiden tapaan ilmaa.

Django päätti ryhtyä toimeen ja auttaa pulaan joutunutta valaanpoikasta. Mies sukelsi ryhävalaan luo.

– Vain sen sivuevä oli tavallaan kääriytynyt verkkoon, ja se oli 8–9 metrin syvyydessä, Django kertoo ABC Newsin haastattelussa.

Koko elämänsä sukeltanutta miestä syvyys ei pelottanut, mutta hän joutui nousemaan pelastusoperaation aikaan useita kertoja pinnalle selvitäkseen itse. Lopulta Django sai ryhävalaan evän irrotettua verkoista.

Haiverkko oli painunut kiinni ryhävalaan poikasen lihaan, mutta haavoistaan huolimatta se kykeni uimaan pois.

Jättisakot uhkaavat

Katso videolta pätkä pelastusoperaatiosta. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kun Django oli lähtemässä paikalta, paikalle saapuneet kalastuksenvalvojat kirjoittivat hänelle sakot, mies kertoo.

Viranomaisten mukaan Djangoa ei ole vielä sakotettu, mutta asiasta on käynnissä tutkinta. Haiverkkojen kaltaisten välineiden tuhoamisesta voidaan määrätä enintään 26 690 Australian dollarin eli 16 120 euron sakot.

– Ihmisten on tärkeää antaa tällaisissa tilanteissa ammattilaisten tehdä työnsä, Queenslandin kalastusministeri Mark Furner sanoo ABC:n mukaan.

Pahimmillaan eläintä auttava ihminen jää itse kiinni verkkoihin ja kuolee.

Django itse kommentoi sakkoja seuraavasti:

– Se oli kallis päivä, mutta ihan sama.

Vapaaehtoiset tarjoutuivat maksumiehiksi

Django ei pidä itseään erityisenä hyväntekijänä vaan ihan normaalina tyyppinä. Moni muu on kuitenkin eri mieltä ja haluaa pelastaa Djangon häntä uhkaavilta sakoilta.

GoFundMe-varainkeruusivustolla ”legendaksi” nimitetyn Djangon sakkojen maksuun on kerätty jo yli 17 200 Australian dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat