Mainos

American Beauty kahmi Oscareita

Oscar-palkinnot on jaettu Los Angelesissa. Parhaana elokuvana palkittiin amerikkalaista lähiö- ja perhe-elämää irvaileva American Beauty. Satiiri vei Yhdysvaltain elokuva-akatemian palkinnoista odotetusti parhaat päältä.

Oscar-gaala

Elokuva sai kaikkiaan viisi Oscaria. American Beauty sai palkinnot myös parhaasta ohjauksesta, alkuperäiskäsikirjoituksesta ja kuvauksesta. Lisäksi Kevin Spacey palkittiin miespääosapalkinnolla roolistaan elokuvassa. American Beauty oli ehdolla kaikkiaan kahdeksassa eri sarjassa.

Oscarin naispääosasta sai Hilary Swank elokuvasta Boys don t cry. Hän esittää tyttöä, joka teeskenteli olevansa poika ja tapettiin, kun hän paljastui. 25-vuotias Swank päihitti Annette Beningin, jolle oli povattu Oscaria American Beauty-elokuvasta. Bening on viimeisillään raskaana ja hän oli varmuuden vuoksi luopunut tehtävästään palkintojen jakajana gaalassa. Beningillä oli juhlassa mukana oma terveydenhuoltojoukkue sairaanhoitajineen. Oman elämänsä sankari -elokuva sai kaksi Oscaria. Michael Caine sai miessivuosapalkinnon osastaan hyväsydämisenä orpokodin johtajana. Kirjailija John Irving palkittiin elokuvan käsikirjoituksesta, joka perustui hänen kirjoittamaansa romaaniin.

Matrix vei neljä patsasta


Oscarin naissivuosasta kaappasi odotetusti Angelina Jolie osastaan elokuvassa Vuosi nuoruudestani. Hän oli selvästi erittäin liikuttunut voitostaan. Tieteisjännäri Matrix yllätti, sillä se sai kaikkiaan neljä Oscaria ja palkittiin mm. parhaasta leikkauksesta ja äänityksestä. Hulluttelu Topsy-Turvy nappasi kaksi pystiä, ne annettiin puvustuksesta ja maskeerauksesta. Ulkomaalaisen elokuvan Oscarin vei vahva ennakkosuosikki, Espanjan Pedro Almodovarin Kaikki äidistäni. Elokuva-akatemian kunnia-Oscarin sai tänä vuonna puolalaisohjaaja Andrzej Wajda. Phil Collins sai puolestaan Oscarin parhaasta laulusta "You ll be in my heart" piirroselokuvassa Tarzan.

Yli miljardi katsojaa

Sunnuntai-iltana paikallista aikaa Los Angelesissa, Shrine Auditoriumissa, jaettiin Oscar-palkinnot 72. kerran. Ensimmäisen kerran palkinnot jaettiin Hollywoodin Roosevelt-hotellissa, paikalla oli tuolloin vain noin 250 henkeä. Yleisö oli kuitenkin niin kiinnostunut palkinnoista, että seuraavana vuonna tapahtuma radioitiin. Televisio tuli mukaan vuonna 1953, silloin seremoniaa voitiin seurata Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Väreissä elokuvamaailman huiput nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1966. Oscar-gaala ryhdyttiin televisioimaan maailmanlaajuisesti 1969, ja nykyisin Yhdysvaltain elokuvamaailman tärkeintä iltaa seurataan yli sadassa maassa. Aluksi palkintoja jaettiin vain noin kymmenessä eri sarjassa, nykyisin kategorioita on jo 23.
(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.