Älyllisesti kehitysvammainen mies aiotaan teloittaa Singaporessa: "En tiedä ymmärtääkö hän, mitä on tapahtumassa"

Singaporessa älyllisesti kehitysvammaisen miehen lähestyvä teloitus on aiheuttanut laajan kampanjan hänen henkensä säästämisen puolesta.

Vuonna 2009 tuolloin 21-vuotias malesialainen Nagaenthran Dharmalingam jäi kiinni yrittäessään salakuljettaa heroiinia Malesiasta Singaporeen. Hänet tuomittiin kuolemaan.

Dharmalingam oli määrä hirttää keskiviikkoaamuna. Viime hetkellä hänen teloitustaan kuitenkin lykättiin, sillä hän sairastui koronaan.

Nykyään 33-vuotias Dharmalingam on odottanut kuolemantuomiotaan singaporelaisvankilassa jo yli kymmenen vuotta.

Dharmalingam on lääketieteen asiantuntijoiden arvion mukaan älyllisesti kehitysvammainen, sillä hänen älykkyysosamääränsä on vain 69.

Äärimmäisen tiukat huumelait

BBC:n mukaan jo yli 60 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan Singaporen presidenttiä armahtamaan Dharmalingam.

Singaporessa on maailman tiukimpia huumelakeja.

Dharmalingam jäi kiinni mukanaan 43 grammaa heroiinia – kuolemantuomion raja on 15 grammaa. Aluksi hän kertoi, että hänet oli pakotettu salakuljettamaan huumeet. Myöhemmin hän kuitenkin sanoi tehneensä rikoksen, koska tarvitsi rahaa.

Vuosien aikana eri psykiatrit ovat väitelleet, onko Dharmalingam älyllisesti kehitysvammainen, ja kuinka paljon sillä oli vaikutusta hänen syyllisyyteensä. Oikeus on kuitenkin katsonut vuodesta toiseen, että tuomio on lainvoimainen.

Malesian pääministeri vetosi miehen hengen puolesta

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt Amnesty ja Human Rights Watch, sekä YK:n ihmisoikeustarkkailijat pitävät miehen kuolemanrangaistusta kohtuuttomana, etenkin väkivallattomasta rikoksesta.

Dharmalingamin kotimaassa Malesiassa on nähty protesteja, joissa vaaditaan kuolemantuomion kumoamista. Malesian pääministeri on henkilökohtaisesti vedonnut Singaporen hallintoon asiassa.

Miehen sisko Sarmila Dharmalingam sanoo, ettei ole varma, kuinka perillä tilanteen vakavuudesta hänen veljensä on.

– Joskus hän soittaa minulle ja sanoo, että hänet hirtetään pian ja hänen täytyy valmistautua.

– Mutta joskus hän sanoo haluavansa tulla kotiin syömään kotiruokaa. En tiedä ymmärtääkö hän, mitä on tapahtumassa.

Lue myös:

    Uusimmat