Altian tehtaalla tuotanto tapissa, kykenee toimittamaan raaka-ainetta käsidesiin vain kriittisille aloille – alan uusille yrittäjille ei etanolia riitä: "Kysyntä noussut rajusti"

2:13
Altian johtaja Hannu Tuominen kertoo tuotannon haasteista.

Altia kertoo keskittävänsä valmistamansa denaturoidun etanolin saatavuuden ensisijaisesti Suomen julkiselle terveydenhuollolle sekä muille huoltovarmuuden kannalta kriittisille aloille. Johtaja Hannu Tuominen kertoo, että käsihuuhteisiin käytettävän aineen tuotanto Rajamäen tehtaalla on nyt nostettu huippuunsa, mutta silti kaikkiin tilauksiin yhtiö ei kykene vastaamaan.

– Nyt on kysyntä noussut rajusti ja alalle on tullut paljon uusia toimijoita ja yrittäjiä, jotka ovat lähteneet tekemään käsidesituotteita. Koska tuotanto ei enää kasva ylöspäin, olemme Huoltovarmuuskeskuksen kanssa käyneet läpi, että kaikkein kriittisimpiä priorisoidaan, Tuominen kommentoi MTV Uutisille.

Terveydenhuollon lisäksi muita kriittisiä aloja, joihin käsihuuhdetta tarvitaan, ovat ovat lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden valmistus, sosiaali- ja terveysala, keskeiset viranomaistoiminnot, kuten poliisi, pelastuslaitokset ja rajavartiolaitos, sekä muut yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset alat, kuten elintarvikkeiden valmistus ja jakelu sekä energia, tietoliikenne ja vesihuolto.

Puoli miljoonaa käsidesipulloa viikossa

Tuominen kertoo Altian tiedotteessa, että yhtiö pystyy tuottamaan viikossa denaturoitua alkoholia jopa puoleen miljoonaan käsihuuhdepulloon tarvittavan määrän.

Käsihuuhdealan uusille yrittäjille Altia suosittelee noudattamaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ohjeita käsidesin valmistukseen ja myyntiin. Jotta käsihuuhdetta riittää kriittisiin toimiin, Tukes on suositellut kuluttajia panostaan käsidesin käytön sijaan käsien huolelliseen vesi- ja saippuapesuun.

Altian Tuominen korostaa, että denaturoitua etanolia käytetään nimenomaan käsihuuhteiden valmistamiseen, joten sen keskittäminen kriittisille aloille tai muutenkaan ei ole pois alkoholin tuotannosta.

– Kaikki denaturointi tehdään täällä Rajamäellä, se on meillä pullonkaulana. Tehtaalla on tehty nyt pidempää päivää, ja määräaikaisia on palkattu lisää.

Mutta tuotanto on ihmisiä enemmän kiinni koneista.

– Säiliöt, pumput ja infra on ratkaiseva asia, sieltä se rajoitus tulee. Kuinka paljon sekoitusta pystytään tekemään ja kuinka paljon säiliöautoja pystytään lähettämään, Tuominen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja